BESPRAVNA GRADNJA

Na Viru niknulo 400 novih divljih kuća

Bionic
Reading

Na otoku Viru od 2007. izgrađeno je čak 400 nelegalnih kuća. Tako na otoku koji je najpoznatiji po divljoj gradnji ni nakon donošenja Općinskog prostornog plana nije uveden red

'Otkad je 2007. usvojen Općinski prostorni plan, na jednu izdanu građevinsku dozvolu na otoku Viru izgrade se tri-četiri nelegalna objekta. Tako je, prema mojim saznanjima, bespravno izgrađeno oko 400 novih objekata', kazao je Mario Vučetić s otoka Vira.

Iako su u posljednje tri godine komunalni redari podnijeli 300 prijava inspekciji zbog bespravne gradnje, nijedna gradnja nije zabranjena. 'Ako je država nesposobna zaustaviti bespravnu gradnju, neka decentralizira svoju politiku i ovlasti prenese na jedinice lokalne samouprave, pa da se konačno zna tko je za što odgovoran.

Ovako se stvara pravni vakuum, nitko ne reagira, a obalni prostor neracionalno se troši i uništava', kazao je Vučetić prozivajući resorno ministarstvo Marine Matulović-Dropulić da ili namjerno pogoduje bespravnim investitorima ili nije u stanju uspostaviti jurisdikciju na Viru i obali.

'Meni i drugima otočanima država onemogućuje život i rad na djedovini, a doseljenicima i sumnjivim investitorima omogućava nastavak apartmanizacije Vira. Štoviše, svojim neradom radi u prilog bespravnih graditelja i investitora, koji te objekte prodaju naivnim strancima i tako opet zakidaju državu za plaćanje doprinosa. Mi otočani u Dalmaciji očito nemamo ista prava', nastavio je Vučetić.

Pozvao je Jadranku Kosor da smijeni Marinu Matulović-Dropulić zbog sukoba interesa i pogodovanja investitorima, piše Slobodna Dalmacija.