BANKA BALKANSKIH TAJKUNA

Austrija istražuje tri projekta Hypo banke u RH

10.03.2010 u 09:49

Bionic
Reading

Četiri velika posla Hypo banke zbog kojih je austrijska policija krajem prošlog mjeseca pretražila središte te banke su kreditiranje Rezidencije Skiper, Hotela Novi, projekta Singulus – u koje je Hypo uložio preko 400 milijuna eura – te beogradskog projekta Block 67. Tu informaciju potvrdili su nam nedavno austrijski parlamentarci, piše Novi list

Skiper Rezidencija, Hoteli Novi i Singulus projekti su razvoja nekretnina u Hrvatskoj, uglavnom usmjereni na turizam, a Block 67 je stambeni blok izgrađen u Beogradu u sklopu priprema za Univerzijadu 2009. godine.

Austrijske vlasti ne žele detaljno govoriti o smjeru istrage, međutim činjenica jest da je još lani bilo sličnih pretraga koje su ometene zbog inzistiranja sudske vlasti na poštivanju bankarske tajne.

Zagorčev ili Hypov odvjetnik?

Istraga austrijske policije neminovno će zahvatiti i poduzeća koja je za Hypo grupu, ali i za njene klijente, u Lihtenštajnu i Švicarskoj osnivao lihtenštajnski odvjetnik Gerald Hoop.

Ranije je osnovao i Sambuca Establishment, tvrtku koja je u Zagrebu imala poduzeće Hvar građenje. Navodno se radi o poduzeću osuđenog generala Vladimira Zagorca i njegovog poslovnog kompanjona, bivšeg Hypovog direktora Gunthera Stridingera.

Pravi vlasnik poduzeća Sambuca nepoznat je, jer javno dostupni podaci iz Lihtenštajna otkrivaju samo da ga službeno zastupa odvjetnik Hoop, no činjenica jest da je Hvar građenje registrirano na Zagorčevoj zagrebačkoj adresi.

Također, austrijska policija već je provjeravala četiri kredita kroz koja je Hypo banka Vladimiru Zagorcu plasirala 42 milijuna eura, ali je utvrđeno da su svi hipotekarno osigurani.

Hrvatska policija pak nije dobila nikakve zahtjeve da pomogne kolegama iz Austrije, pa niti nakon prošlomjesečnog sastanka predstavnika državnih odvjetništava Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske na kojem se raspravljalo o Hypo banci.

Hypo grupa je kreditirala Skiper Rezidenciju sa 242 milijuna eura za izgradnju hotela, igrališta za golf i turističkih vila u Umagu. Postojanje problema u naplati tih obaveza već su u više navrata demantirali iz Skiper Rezidencije, no austrijska policija zainteresirana je za taj slučaj zbog činjenice da je u njemu sudjelovao i Miro Oblak.

Taj je austrijski državljanin surađivao s MORH-om u nabavi oružja i vojne opreme, što ga neminovno povezuje s Vladimirom Zagorcem, čovjekom bez kojeg se do 2000. godine nije moglo poslovati s MORH-om. Od 2008. Oblak više nije u vlasničkoj strukturi Skipera.

Hoteli Novi projekt su Gordana Širole i Brune Orešara premda njihovi suvlasnički odnosi nisu posve jasni. Hypo grupa pomogla im je razviti resort na lokaciji apartmanskog naselja Zagori, a Širola je danas pravi vlasnik poduzeća Hoteli Novi.

Orešar, naime, sudjeluje u svemu s kreditima, za koje tvrdi da ih može bilo kad pretvoriti u vlasnički udio. Hypo grupa navodno im je dala 170 milijuna eura kredita, s tim da su nekretnine hotelskog poduzeća još danas opterećene 120 milijuna eura vrijednim zabilježbama.

Kakvim potraživanjima raspolaže Orešar, nije jasno. Jasno je, međutim, da je u jako dobrim odnosima s Heinzom Truskallerom, bivšim predsjednikom Uprave hrvatske podružnice Hypo banke, čiji je brat Erwin Truskaller donedavno bio direktor u Orešarovom Jadrankamenu.

Singulus je poduzeće koje je osnovala jedna od Hypovih austrijskih tvrtki. To je poduzeće, koje je u prvoj fazi osobno vodio Hypov direktor Kurt Makula, na bivši PIK-ov podrum u Umagu dobilo 13,3 milijuna eura kredita.

U Bloku 67 Hypo je bio jedan od ulagača, no ne bi bilo iznenađujuće da plasmani austrijske banke u beogradski stambeni blok budu i viši od zbira poslova s Hrvatskom koji se trenutno istražuju.