POPALJENO ŽITO

Čelnicima Đakovštine produljen pritvor

09.03.2010 u 18:12

Bionic
Reading

Istražni sudac osječkoga Županijskog suda za još dva mjeseca produljio je pritvor bivšem predsjedniku uprave "Đakovštine" d.d. Miji Matiću i članu te uprave Pašku Gašparu, osumnjičenima u tzv. aferi nestanka žita iz silosa te tvrtke, izvijestio je sud na svojim internetskim stranicama

U priopćenju se navodi kako će se u tom razdoblju ispitati veći broj svjedoka, koje istražni sudac smatra važnim, a provest će se i sudsko financijsko-knjigovodstveno vještačenje.

Na temelju istražnog zahtjeva osječkoga Županijskog državnog odvjetništva, ta se dvojica terete zbog osnovane sumnje da su od 1. siječnja 2009. do 25. siječnja 2010. u Đakovu počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. Sumnjiči ih se da su, kao odgovorne osobe tvrtke "Đakovština" d.d., naložili da se žitarice u vlasništvu Republike Hrvatske te većeg broja fizičkih i pravnih osoba koje su bile uskladištene u silosima trgovačkog društva isporučuju radi mljevenja, prerade i prodaje na tržištu.

Matić i Gašpar, koji su u pritvoru od 8. veljače, terete se da su takvim postupcima, protivnim odredbama Zakona o strateškim robnim zalihama, Zakona o obveznim odnosima te Ugovoru o uskladištenju, koji je potpisan s Ravnateljstvom robnih zaliha, "Đakovštini" d.d. pribavili oko 22 milijuna kuna protupravne imovinske koristi.