PRIJEKA POTREBA

Split treba polikliniku za zaštitu djece

09.03.2010 u 16:49

Bionic
Reading

U splitskom hotelu Park održan je okrugli stol na temu otvaranja poliklinike za zaštitu djece. Jedini takav centar zasad postoji u Zagrebu i neophodno je da regionalni centri otvore sličnu instituciju najvažniji je zaključak s događaja kojem su između ostalih prisustvovali Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, dr. Domagoj Štimac iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba te dječji psihijatar u splitskoj Poliklinici za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju dr. Silvana Krnić

Svi su istaknuli činjenicu da veliki broj djece pati zbog nasilja te manipulacije i psihičkog zlostavljanja vezanog uz razvod braka, a na području Splitsko-dalmatinske županije unutar sustava zdravstva u ovom trenutku postoje samo dva dječja psihijatra koji rade u neadekvatnim uvjetima.

Domagoj Štimac je obavijestio prisutne da je od 1.000 djece koji su prošle godine bili obrađeni u poliklinici u Zagrebu njih 45 posto došlo iz drugih krajeva Hrvatske, a Silvana Krnić tvrdi da jedna trećina invalida taj status ima zbog psihičkih poteškoća, dok dijete koje nije tretirano zbog psihičkih poteškoća kasnije postaje odrasla osoba sa psihičkim smetnjama i naglasila je ekonomski aspekt tog podatka.

Zbog svega toga je zajednički zaključak da Splitu i Dalmaciji nužno treba osnivanje poliklinike za zaštitu djece.

'Djeca nemaju vremena čekati da sustav profunkcionira i nedobivanje pravovremene pomoći može biti kobno po njihov život. Podsjećamo da se u ovoj skupini djece koja trebaju pomoć psihijatra i psihologa nalazi veliki broj depresivne djece i djece koja su pokušala suicid. Neprihvatljivo je da se zatvaraju oči pred tim problemom', zaključila je Mila Jelavić.