LISTA ZA RIJEKU

'Prodaje' se dojam da je optužen Grad

09.03.2010 u 14:13

Bionic
Reading

Lista za Rijeku, povodom optužnica u slučaju riječke Tržnice, smatra da je napokon došlo vrijeme da se što prije otvore i raščiste riječke pretvorbeno-korupcijske afere koje su u proteklih 20 godina omogućile enormno bogaćenje pojedinaca bliskih gradskoj vlasti na račun Riječana, poreznih obveznika, stoji u priopćenju koje potpisuje Denis Pešut, predsjednik Liste za Rijeku

Lista za Rijeku osuđuje neodgovornu medijsku histeriju koju stvaraju pojedini političari i kojom oni koji su u gradu imali apsolutnu vlast u posljednjih 20 godina unaprijed odbijaju i najmanju mogućnost vlastite odgovornosti te dodaju da je takvo ponašanje neodgovorno i autistično prema Riječanima koji zaslužuju odgovore na pitanje tko je odgovoran za pretakanje njihovog novca u privatne džepove lokalnih tajkuna. Svatko je, tvrde, nevin dok mu se ne dokaže krivnja, ali se nevinost i krivnja ne dokazuju na ulici nego na sudu, a interes građana mora biti iznad interesa stranke i privatnih interesa pojedinaca.

Posebno promašenom smatraju namjernu zamjenu teza kojom se javnosti želi 'prodati' dojam da je spornom optužnicom optužen Grad. 'Optužnica ne optužuje Grad Rijeku nego one u koje se osnovano ili neosnovano sumnja da su u ime Grada u milijunskim iznosima opljačkali porezne obveznike. Umjesto da se oni kojima bi to trebao biti posao zauzmu za interese građana i raščišćavanje ovako teških optužbi na sudu, svjedoci smo nastojanja da vlastitu eventualnu odgovornost pokušaju sakriti skrivajući se iza leđa naših sugrađana', dodaju iz stranke.

Napominju da u borbi protiv korupcije ne smije biti nedodirljivih. Iz tog razloga kao krajnje zabrinjavajuću ističu činjenicu da je nakon petogodišnje istrage optužnica objavljena svega nekoliko sati nakon što je potencijalno najodgovornijoj osobi u aferi nastupila zakonska zastara. 'Takav tajming ne budi povjerenje da su državne institucije u borbi protiv korupcije spremne ići do kraja te ovim putem izražavamo svoju zabrinutost da najnoviji politički pritisci ne rezultiraju novim prešutnim dogovorom vrhova SDP-a i HDZ-a kojim bi se zaustavila borba protiv korupcije', zaključuju.