PRIJAVOM NA PRIJAVU

Obersnel prijavio Tržnice Rijeka

09.03.2010 u 11:36

Bionic
Reading

Grad Rijeka podnio je Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci kaznenu prijavu protiv tvrtke Tržnice iz Rijeke zbog neistinito prikazanih površina prostora koje ta tvrtka zaista koristi, doznaje se iz Grada Rijeke

U kaznenoj prijavi se navodi da su površine koje su Tržnice prijavile nadležnoj gradskoj službi zbog izračuna komunalne naknade manje za oko 30 posto od stvarno korištenih. Ta razlika donosi, po izračunu Grada Rijeke, oko milijun kuna manje komunalne naknade za razdoblje od 2002. do 2009. te još 448 tisuća kuna manje spomeničke rente za razdoblje od 2004. do 2009. godine.

Grad je 4. veljače ove godine od riječkog Županijskog državnog odvjetništva dobio informaciju da Tržnice plaćaju komunalnu naknadu za manju površinu od one koja se stvarno koristi pa je u gradu pokrenut postupak utvrđivanja neto korisne površine zatvorenog prostora Centralne tržnice i tržnice Brajda, stoji u priopćenju grada o ovoj kaznenoj prijavi. Time je utvrđeno da površine iz postojećih rješenja o komunalnoj naknadi i ugovorima o korištenju objekata ne odgovaraju stvarnima.

Naime, Grad je svim obveznicima plaćanja komunalne naknade izdao nova rješenja 2002. zbog usklađivanja s izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu, a prije toga, u listopadu 2001. je od tih obveznika, uključujući Tržnice, zatražio da obavijeste o mogućim promjenama koje bi utjecale na visinu plaćanja komunalne naknade, kao što je u konkretnom slučaju Tržnica bila površina korištenog prostora.

Odmah nakon utvrđenja razlike u površini, donesena su nova rješenja za zaduženje komunalne naknade od 2002. do 2009. a spomeničke rente od 2004. Tržnice Rijeka su na ova rješenja uložile žalbu pa je Grad Rijeka 5. ožujka 2010. podnio tužbu Trgovačkom sudu u Rijeci protiv Tržnica Rijeka za naknadu štete.

Zbog sumnji u gospodarski kriminal kojim je Gradu Rijeci u korist Tržnica nanesena šteta od oko 80 milijuna kuna Policijska uprava Primorsko-goranska je prošloga tjedna kazneno prijavila nadležnom državnom odvjetništvu riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela i dvoje čelnika gradskih odjela, od kojih jednu sadašnju i jednog bivšeg te nekadašnjeg direktora Tržnica. Sumnjiči ih se za obračunavanje i naplatu manjih iznosa komunalne naknade i spomeničke rente nego što bi oni, po procjeni policije, morali biti.