DROGA U ŠKOLI

Jeftini ecstasy iz Republike Srpske preplavio Zadar

Bionic
Reading

Tabletu ecstasyja na zadarskom području moguće je nabaviti za dvanaest kuna. Ta droga na tržištu nikad nije bila jeftinija, a na zadarske ulice dolazi iz Republike Srpske, piše Slobodna Dalmacija. Posebno zabrinjava to što kod nas ne postoje nikakve stručne studije koje se bave tom problematikom, baš kao ni medicinska istraživanja o konzumaciji i utjecaju istodobnog uzimanja ecstasyja i alkohola – kazao ističe pedagog i sociolog dr. sc. Zlatko Miliša

Do zabrinjavajućih podataka Miliša je došao u razgovorima s roditeljima i učenicima na okruglim stolovima i tribinama, a upozorava na sve opasniji trend među mladima – miješanje ecstasyja i piva.

'Iako mogu govoriti samo na temelju vlastite ocjene, do koje sam došao u brojnim razgovorima, u pitanju je očito fenomen svjesne autodestrukcije. Ne postoje medicinski podaci, no učinak istodobnog miješanja ecstasyja i piva može biti hiperaktivnost, jaka amnezija, pa čak i fobije kao što je, primjerice, manija proganjanja'',  pojašnjava zadarski pedagog te dodaje kako su u prošlogodišnjem istraživanju o učestaloj konzumaciji alkohola, mladi opijanje percipirali kao čin kojim ne mogu vladati sobom, dakle, svjesno su inicirali autodestrukciju.

'Programi prevencije samo su mrtvo slovo na papiru, a centri za bolničko liječenje reagiraju tek naknadno, dakle, tek kad se stvori ovisnost', kazao je Zlatko Miliša.

Istaknuo je da je potrebno hitno donijeti sveobuhvatnu strategiju koja bi intenzivirala edukaciju mladih o fatalnim posljedicama uzimanja droga, u ovom slučaju izrazito dostupnog i raširenog ecstasyja.

U svom radu pod nazivom 'Školski programi prevencije ovisnosti', izrađenom za potrebe Ministarstva obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Slavko Sakoman ovisnosti naziva najozbiljnijim javnozdravstvenim i sociopatološkim problemom suvremenog svijeta te upozorava da je znatan dio heroinskih ovisnika u 17. i 19. godini života uzimao ecstasy i speed.

Na ljestvici ovisnosti esctasy je rangiran kao droga koja stvara umjereno snažnu ovisnost. Sakoman u svom priručniku upozorava roditelje da obrate pozornost na fizičke simptome koje imaju konzumenti ecstasyja: široke zjenice i pojačanu motoričku aktivnost.

Naš vodeći stručnjak zaključuje i da su učinci uzimanja te droge poremećeni misaoni procesi i nekritičnost, a što je kod brojnih konzumenata bio i razlog uzimanja ecstasyja.