TOG IMA SAMO KOD NAS

Kanaderi od 62 milijuna dolara puštaju vodu!

09.03.2010 u 08:32

Bionic
Reading

U prostor pilota i kopilota na dvama novim protupožarnim avionima CL-415, koje je Hrvatska platila 62,1 milijun dolara, ulazi voda i zalijeva instrumente, otkriva Jutarnji list. Hrvatska je avione kupila od kanadske tvrtke Bombardier. Prvi avion stigao je u lipnju prošle godine, a drugi prije mjesec dana

Jutarnji list piše da potonji, oznake 811, Ratno zrakoplovstvo nije ni preuzelo, jer je prilikom leta od Kanade do Hrvatske oplata aviona oštećena u tuči. Iako je MORH objavio da će popravak oplate financirati Kanađani, 93. zrakoplovna baza HRZ-a preko Zapovjedništva za logistiku od Zrakoplovno-tehničkog zavoda traži da se avione popravi u sklopu godišnjeg remonta. Dakle, na račun Ministarstva obrane.

Načelnik Zapovjedništva za logistiku brigadir Željko Idek uputio je 26. veljače dopis ZTZ-u u kojem stoji da na zrakoplovima oznake 888 i 811 kroz prozor u prostor pilota i kopilota ulazi voda koja se prelijeva po instrumentima. Traži da radnici ZTZ-a poboljšaju drenažni sustav u kabini u sklopu godišnjih radova. HRZ, dakle, traži popravak aviona kojima još nije istekla garancija i aviona koji uopće nisu ni preuzeli zbog oštećenja. Iako je bila predviđena zamjena oplata aviona o trošku Bombardiera, prema našim informacijama u HRZ-u i u nekim krugovima MORH-a smatraju da se oštećenja mogu popraviti bez zamjene oplata. Takav scenarij opet ide na ruku kanadskoj tvrtki. Izvori Jutarnjeg smatraju da pojedinci u Oružanim snagama i Ministarstvu obrane tako žele napuhati vrijednost radova i u svoj džep staviti preplaćeni novac.

Nedavno je otkriveno i da Bombardier nije ugradio dodatnu opremu u ta dva aviona vrijednu 1,9 milijuna dolara. Kanađanima je plaćen avans od 160.000 dolara, a oprema mora biti ugrađena do 1. travnja. Kanađani sada traže da se oprema ugradi u ZTZ-u.