CIČA ZIMA

Stižu orkanski vjetrovi i obilan snijeg

08.03.2010 u 15:23

Bionic
Reading

Klimatološki gledano, zima je završila 1. ožujka, no ni ovoga tjedna nema izgleda za poboljšanje vremena. Puhat će orkanski vjetrovi, a snijeg se sredinom tjedna očekuje gotovo u svim dijelovima Hrvatske

Snijeg će u unutrašnjosti i gorskim predjelima početi padati već u utorak. Na Jadranu će biti djelomice sunčano uz postupno naoblačenje, a krajem dana ponegdje se očekuju slabe oborine. Vjetar će biti umjeren do jak, sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, na sjevernom dijelu ponegdje olujna, a krajem dana i orkanska bura. Najviše temperature u unutrašnjosti bit će do jedan stupanj Celzijev, u gorju između -7 i -2, a na Jadranu između 4 i 10 stupnjeva.

U srijedu dolazi nova ciklona sa zapadnog sredozemlja koja će svojim središtem ući na Jadran. Ona će u kombinaciji s anticiklonom nad srednjom Europom stvoriti uvjete za orkanske vjetrove, kazao je za tportal dežurni sinoptičar DHMZ-a.

U Dalmaciji će puhati jugo koje će jačat će u srijedu mjestimice biti i olujno. 'Osim jakog vjetra, probleme u prometu stvarat će i snijeg koji će padati u cijeloj unutrašnjosti i mjestimice i na sjevernom Jadranu. Na južnom Jadranu očekuje se kiša. U Lici i Gorskom Kotaru očekuje se obilan snijeg koji će zajedno s vjetrom stvarati zapuhe. Temperature u unutrašnjosti neće prelaziti nulu. Na sjevernom Jadranu najviše temperature bit će oko dva stupnja, a na južnom Jadranu bit će najtoplije, s maksimalnih deset stupnjeva.

No vrijeme bi se već u četvrtak trebalo naglo smiriti. Oborine i vjetar će prestati, no temperature će i dalje ostati niske. Do kraja tjedna ne bi trebalo biti oborina. Bit će uglavnom suho i hladno, posebice ujutro. Porast temperature očekuje se tek idućeg tjedna.