SUPETARSKA AFERA

Odvjetnicima zbog zastare ukinute kazne

07.03.2010 u 20:48

Bionic
Reading

Odvjetnicima Braci Kušeti, Zoranu Vuloviću i Miljenku Jovanoviću, Vrhovni je sud zbog zastare ukinuo disciplinske kazne Hrvatske odvjetničke komore izrečene za ukupno 76 etičkih povreda u razvikanoj aferi supetarskog suda

Braco Kušeta je 2003. postavljen privremenim zastupnikom u 24 slučaja na supetarskom sudu, ali nije došao na raspravu niti je odgovorio na tužbu, a nije se ni žalio na presude zbog izostanka.

Teže je povrijedio dužnost i ugled odvjetništva pa je kažnjen godinom gubitka prava na obavljanje odvjetništva. Vulović je imao 31 takav slučaj pa mu je kazna bila pola godine dulja, a Jovanović sa 21 slučajem novčano je kažnjen sa 25.000 kn. Vrhovni sud je utvrdio da je nastupila apsolutna zastara disciplinskog progona. Progon za teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva zastarjeva nakon dvije godine od povrede, a svakako kad protekne dvostruko, dakle četiri godine.

Povrede su počinjene od 16. listopada 2003. do 10. kolovoza 2004, a Vrhovni sud je slučaj ispitivao lani. K tomu, nije se mogla primijeniti ni odredba prema kojoj, ako učinjena povreda povlači kaznenu odgovornost, progon zastarjeva kada zastarjeva i progon za kazneno djelo, jer ni za jedno od disciplinskih djela nije pokrenut kazneni postupak. Inače, trojici odvjetnika sudilo se u procesu za zloporabu položaja i ovlasti u kojem je prvookrivljena Ivana Domić, bivša predsjednica Općinskog suda u Supetru., no svi su nedavno nepravomoćno oslobođeni.