KRAJ BLOKADE

Slavonski seljaci pristali na kompromis

07.03.2010 u 02:18

Bionic
Reading

Jutro nakon postignutog dogovora između ministra poljoprivrede Petra Čobankovića i predstavnika seljačkih udruga koje su cijeli tjedan prosvjedovale na cestama, seljaci su se u traktorima počeli povlačiti s prometnica diljem Slavonije. Policijska uprava vukovarsko-srijemska je potvrdila kako su u ponedjeljak ujutro sve ceste slobodne za normalno odvijanje prometa

Sporazum između ministra Čobankovića i predstavnika seljačkih udruga četiriju slavonskih županija potpisan je nakon trosatnih pregovora u Đakovu je jedan sat iza ponoći.

Sporazumom je dogovoreno da se seljacima poticaji za 2009. godinu isplate u 60 posto iznosu u novcu, a ostatak u protuvrijednosti reporomaterijala do iznosa od 600 kn po hektaru. No, presudno za ovaj kompromis bio je dogovor o isplati duga za poticaje iz 2008. godine u iznosu od 205 milijuna kuna

Seljaci su zahtijevali isplatu kompletnog duga u ovoj godini, no iz Vlade su im poručili da je to moguće isplatiti tek u sljedećoj godini, što su predstavnici seljaka i prihvatili te je tako kompromisno rješenje rezultiralo potpisivanjem sporazuma, javio je Jutarnji list.

Predstavnici seljačkih udruga po završetku sastanka izjavili su da nisu do kraja zadovoljni, dok je ministar Čobanković rekao da su se obje strane maksimalno uvažavale i da je Vlada prihvatila ono što može ispuniti.

Pola sata iza ponoći pregovore je napustio predstavnik seljaka Virovitičke županije Zvonko Pipić rekavši okupljenim novinarima da ne može prihvatiti novu ponudu Vlade.

Uoči odlaska Čobanković je za HTV izjavio da se nada se da će se za stolom naći rješenje kako zaustaviti prosvjede. Ponovio je da u ovom trenutku bez rebalansa nema novca za seljake. 'Bit će to teški pregovori, moj odlazak u Đakovo dokaz je da Vlada zaista želi naći rješenje za ovu tešku situaciju', kazao je Čobanković.

Inače, seljaci od Vlade traže isplatu 205 milijuna kuna poticaja za 2008. u sljedećih godinu dana, uz mjenicu. Za 2009. žele 60 posto poticaja u novcu do 1. travnja, a 40 posto u repromaterijalu do kraja ožujka. Ako netko od seljaka ne želi isplatu u repromaterijalu, do 30. svibnja mora dobiti novac.