LED OKOVAO METROPOLU

Na zagrebačke prometnice potrošeno 1361 tona soli

14.01.2009 u 16:12

Bionic
Reading

Zbog ledene kiše u Zagrebu, zimska služba radila je u četvrtom stupnju pripravnosti te je 208 njezinih ekipa i pet ekipa malih službi očistilo 880 kilometara glavnih gradskih prometnica - prvog stupnja prioriteta te 1200 kilometara prometnica drugog i trećeg stupnja prioriteta, izjavio je predsjednik Operativnog stožera zimske službe i pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić

Za čišćenje prometnica potrošena je 1361 tona soli te oko dvije tone posebnih ekoloških sredstava, istaknuo je Jelavić.

Rekao je da zimske služba ima tri stupnja pripravnosti - od prvog do trećeg stupnja, ali kad je jučer doznala da će u Zagrebu padati ledena kiša, proglasila je četvrti stupanj pripravnosti, koji spada u početak elementarne nepogode, jer ne želi da ljudi stradavaju zbog poledice.

Istaknuo je da su ekipe zimske službe na teren izašle jučer oko 17 sati soliti prometnice, a u jedan sat poslije ponoći izašle su čistiti prometnice prvog stupnja prioriteta i čistile su ih do jutra. Nakon toga, od sedam do deset sati očistile su i druge ulice, rekao je. Dodao je da je dio autobusnih linija jutros bilo skraćeno, ali nakon intervencije zimske službe svi autobusi i tramvaji voze bez ikakvih zastoja, a od osam sati i promet prema Sljemenu teče bez zastoja.

Operativni stožer zimske službe i dalje će pratiti vremensku prognozu i pravodobno reagirati kako bi Zagrepčani u zimskim uvjetima normalno živjeli, istaknuo je Jelavić. Pozvao je građane - ako imaju bilo kakvih problema - da nazovu na telefon 2404 606 ili 2455 880.

Istaknuo je da su vlasnici lokala i predstavnici stanara dužni čistiti kolnike ispred svojih ulaza. Ako to ne učine, najprije će dobiti opomenu, a nakon toga i kaznu koja je za vlasnike lokala (pravne osobe) od pet do deset tisuća kuna, a za fizičke osobe od tisuću do dvije tisuće kuna. Također je upozorio vozače da prilagode vožnju zimskim uvjetima, voze sa zimskim gumama i parkiraju na jednoj strani ulice kako bi ralicama omogućili pristup ralicama.

Jelavić je opovrgnuo i sve priče o kolapsu prometa u Zagrebu. Rekao je da u Zagrebu ima više od 450.000 automobila te da se mnogo mladih vozača nije snašlo u novonastalim uvjetima, ali, dodao je, već je jutros u šest sati sve bilo prohodno i - iako je padala ledena kiša - promet je tekao bez zastoja.