Hrvatska OGLASIO SE PREDSJEDNIK

'Država mora ispuniti obećanje seljacima'

Predsjednik RH, Ivo Josipović na završetku posjeta Bruxellesu, komentirao je aktualne prosvjede seljaka u Hrvatskoj te pitanje strukturnih reformi u brodogradnji

'Prosvjedi seljaka nisu rezultat njihova protivljenja Europskoj uniji. Seljaci prosvjeduju jer nisu zadovoljni nekim planovima vladine gospodarske politike, a tu postoje dvije situacije. Jedna je ono što je obećano, a nije napravljeno. Pravedna država ispunjava svoja obećanja. Druga je stvar da hrvatska vlada mora voditi razumnu politiku. Činjenica je da novca nema i činjenica je da se moramo prilagoditi europskim kriterijima. Dakle, s jedne strane legitimno je tražiti da se ispuni ono što je obećano, ali je isto tako legitimno da vlada projektira buduće poteze sukladno mogućnostima države i prema kriterijima EU-a', rekao je Josipović.

Zadaća stvaranja održive brodogradnje godinama je stajala pred više hrvatskih vlada, ali nažalost nije ispunjena, rekao je Josipović dodajući da se to mora sada provesti i pri tome paziti da nitko od radnika ne ostane na cesti.

'Slabosti koje imamo u poljoprivredi i brodogradnji u prvom su redu naše unutarnje slabosti i problemi koji nisu godinama rješavani. Reforme koje trebamo napraviti u poljoprivredi i brodogradnji moraju se napraviti neovisno o tome kada ćemo ući u EU i one bi se provodile i da ne ulazimo u EU. Ja sam i prije govorio o slabostima u sustavu poticaja koje ne dobivaju oni koji proizvode, nego neki drugi i to se mora promijeniti', rekao je Josipović nakon razgovora s Barrosom.

Reforme su nužne neovisno o tome jeste li član EU-a. Hrvatska je u Europi, ona želi imati pristup europskom tržištu na kojem postoje neka pravila koja se moraju poštovati i koja vrijede za sve zemlje članice. Dakle, nema nikakve diskriminacije prema Hrvatskoj, naprotiv, podupiremo Hrvatsku u njezinim naporima na pridruživanju EU-a', rekao je Barroso.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još