JOSIPOVIĆ U BRUXELLESU

'U brodogradnji nitko ne smije izgubiti posao'

05.03.2010 u 13:31

Bionic
Reading

Hrvatska treba provesti potrebne reforme neovisno o pristupnom procesu Europskoj uniji, koji je pri kraju iako je ostalo još dosta posla, izjavili su u petak u Bruxellesu hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso

"Slabosti koje imamo u poljoprivredi i brodogradnji u prvom su redu naše unutarnje slabosti i problemi koji nisu godinama rješavani. Reforme koje trebamo napraviti u poljoprivredi i brodogradnji moraju se napraviti neovisno o tome kada ćemo ući u EU i one bi se provodile i da ne ulazimo u EU. Ja sam i prije govorio o slabostima u sustavu poticaja koje ne dobivaju oni koji proizvode, nego neki drugi i to se mora promijeniti", rekao je Josipović nakon razgovora s Barrosom.

Pružena ruka Srbiji

U razgovoru za francuski AFP predsjednik Josipović kazao je kako,petnaest godina nakon kraja rata za nezavisnost Hrvatske, pruža rukuSrbiji, s kojom je spreman okrenuti stranicu pod određenim uvjetima utrenutku kada dvije zemlje gledaju u smjeru Europske unije. 'Želimopoboljšati naše odnose, to je jedan od najvažnijih ciljeva mogpredsjedničkog programa. Političari Hrvatske i Srbije moraju seaktivnije angažirati" u korist pomirbe jer "sadašnja generacija nesmije probleme prebaciti na sljedeću generaciju, probleme trebariješiti jednom zauvijek', ocjenio je Josipović.

Što se tiče brodogradnje, zadaća da se ona učini održivom stajala je pred nekoliko hrvatskih vlada ali se to nažalost nije dogodilo. "Siguran sam da će proces privatizacije biti proveden i da mora biti proveden na način da nitko od radnika ne izgubi posao. Odgovornost je na vladi da osigura socijalnu sigurnost građana", rekao je Josipović.

"Reforme su nužne neovisno o tome jeste li član EU-a. Hrvatska je u Europi, ona želi imati pristup europskom tržištu na kojem postoje neka pravila koja se moraju poštovati i koja vrijede za sve zemlje članice. Dakle, nema nikakve diskriminacije prema Hrvatskoj, naprotiv, podupiremo Hrvatsku u njezinim naporima na pridruživanju EU-u", rekao je Barroso.

Naglasio je da je "brzi ulazak Hrvatske u EU moguć, ali i vrlo zahtjevan". "Do sada je napravljen dobar napredak, ali treba ispuniti postavljena mjerila. Iz Hrvatske dolaze dobri signali i pozdravljam privrženost predsjednika Josipovića borbi protiv korupcije".

Barroso je rekao da je potrebno imati i dobru provedbenu bilancu u borbi protiv korupcije te konkretne rezultate. Također je istaknuo važnost dobrih odnosa sa susjedima i suradnju u europskom duhu.

"Nadam se da će Hrvatska odlučno nastaviti poduzimati potrebne korake kako bi riješila preostale izazove, što uključuje daljnje reforme pravosuđa i javne uprave, poštivanje manjinskih prava, punu suradnju s ICTY-em, što je također važno za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava. Nitko nije pošteđen globalne gospodarske krize ali je jako važno da Hrvatska nastavi sa strukturnim reformama kako bi mogla biti konkurentna na europskom tržištu", rekao je Barroso.