Hrvatska ŠIMONOVIĆ O PORASTU NASILJA

'I žrtva i nasilnik su naša djeca'

'Što se tiče pooštravanja kazni, ja to odobravam samo ako se radi o najpogibeljnijim djelima, ako su ona u porastu i ako struka ocijeni da bi se time mogla smanjiti vjerojatnost njihova počinjenja', rekao je Šimonović u Hrvatskom odvjetničkom domu, u kojemu se obilježavaju 28. dani hrvatskih odvjetnika.

No, istaknuo je kako pravi odgovor na maloljetničko nasilje vidi u prevenciji, dakle u sprječavanju kaznenih djela. Ministar smatra da tu ima puno prostora za napredak.

Dodao je da je u tom smislu potrebno više i sustavnije raditi s roditeljima, a posebno s odgojnim i obrazovnim ustanovama, kako bi se poremećaji u ponašanju maloljetnika dovoljno rano primijetili i pokušali otkloniti. 'To je puno učinkovitije i jefitinije', rekao je Šimonović.

'Dakle, trebamo ranije uočiti potencijalnu opasnost i nastojati je ukloniti', dodao je.

Upitan znači li to da u skorije vrijeme ne treba očekivati pooštravanje kazni za maloljetnike, odgovorio je da je u tijeku izrada novoga Kaznenog zakona koji bi trebao na snagu stupiti do kraja godine, te da će se kroz stručnu i javnu raspravu 'vidjeti kako će to završiti'.

Napominjući da porast nasilja uvijek prati krizu i recesiju, poručio je da se građani moraju pripremiti za takve i sve druge loše učinke koje u društvu, pa tako i među maloljetnicima, izaziva teško gospodarsko i socijalno stanje u državi.

Naglasio je pritom da u rješavanju problematike maloljetničkog nasilja uvijek treba imati na umu da su i žrtva i nasilnik 'naša djeca', te da u odnosu na delikvente 'niti društvo niti obitelji nisu napravili dovoljno'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još