ANKETA TPORTALA

Građane nije previše uznemirila plinska kriza

14.01.2009 u 14:27

Bionic
Reading

U našoj zemlji plina ima još za 15 dana. Ipak, i dalje su na snazi mjere 5. i 6. stupnja prekida opskrbe pojedinih potrošača kako bi se osigurao plin zaštićenim potrošačima - kućanstvima, bolnicama, školama i dječjim vrtićima. U anketi za tportal građani su izrazili bojazan da bi mogli ostati bez grijana, a ima i onih koji vjeruju da će se uskoro pronaći izlaz iz krize

Jedan Zagrepčanin smatra da bi Hrvatska iz ove plinske krize trebala izvući pouku, tako da se ubuduće ne ponašamo stihijski, već da bi država trebala voditi računa o energetskoj stabilnosti zemlje.

Ukoliko se plinska kriza u dogledno vrijeme ne riješi, građani će se grijati na struju, dok ima i onih koji će svoje sustave centralnog grijanja spojiti na peći za drva ili lož ulje. Međutim, određeni postotak Zagrepčana vjeruje da će se situacija uskoro stabilizirati.

No, kako sada stvari stoje, na relaciji Moskva–Kijev još uvijek traju međusobna prepucavanja i optuživanja te nema naznaka da će uskoro krenuti opskrba plinom prema Europi.

Hrvatska Vlada je najavila da će intenzivno pregovarati s Alžirom o mogućnosti dobave plina iz Alžira u Italiju. Ako pregovori s Alžirom urode plodom, Hrvatska će predložiti da taj plin preuzme Italija, a da nam Italija iz sjevernog Jadrana prepusti svoju proizvodnju. Dok se plan oko alternativne opskrbe plinom ne realizira, jedino rješenje je štednja.

U Hrvatskoj je 600 tisuća potrošača plina. Vodeći stručnjak za plin dr. Miljenko Šunić za Globus je izjavio da je su on i još trojica njegovih kolega na vrijeme upozorili Vladu da je ključno negdje zakupiti skladište plina i napuniti ga. 'Upozorili smo ih da je interventni uvoz opasna priča jer, kad želiš pojačati uvoz plina, onda ga u svijetu nema ili je ekstremno skup. Vlada je nešto uvozila, ali tek toliko da se dopuni skladište', kazao.

Profesor Šunić je prozvao hrvatske građane zbog nedispliniranosti jer, da su samo za dva do tri stupnja snizili temperature u svojim stanovima, uštedjelo bi se od 10 do 15 posto plina, što bi omogućilo da se zadrži opskrba barem osnovne industrije.

No, u Zagrebu su prisilne mjere isključenja tvrtki dale rezultate, rekao je za Hrvatsku televiziju Davor Šestan, glasnogovornik Gradske plinare Zagreb. Dosadašnjim redukcijama i apelima građanstvu, dnevna potrošnja smanjena je za oko 18 posto.

Jučer je na distribucijskom području zagrebačke plinare bez plina bilo oko 500 industrijskih potrošača, trgovačkih centara i drugih potrošača iz kategorije 'poduzetništvo'.

Točnih podataka o štetama još uvijek nema, a ni u Ministarstvu gospodarstva još nemaju podataka o štetama. Podsjećaju da su mjere 5. i 6. stupnja uvedene 10. siječnja u 8 sati, a najavljujući dan prije uvođenje tih mjera Ministarstvo je najavilo i da će se, iako Uredba govori o obustavi, voditi računa o tvrtkama koje bi zbog obustave isporuke plina mogle pretrpjeti štetu na postrojenjima.

Prema nekim procjenama hrvatsko gospodarstvo zbog redukcija i obustave isporuke plina dnevno gubi 100 milijuna kuna.