ZAVIDNE SUSJEDE TRAŽE

Hrvatsku nakon članstva u EU staviti pod nadzor?

04.03.2010 u 13:10

Bionic
Reading

Bugarska i Rumunjska traže da se Hrvatska nakon ulaska u EU stavi pod isti nadzorni mehanizam kao što se nalaze i ove dvije članice koje su 2007. ušle u EU. One su primljene iako su još onda bili jasni nedostaci

Europska komisija dva puta godišnje, pod takozvanim mehanizmom provjeravanja, nadzire napredak koji je ostvaren u reformi pravosuđa, borbe protiv korupcije kod Bugarske i Rumunjske. Kod Bugarske se provjerava još dodatno i borba protiv organiziranog kriminala.

Budući se završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom očekuje krajem ove godine, zemlje članice ipak nisu istog mišljenja oko pitanja treba li od Hrvatske tražiti da ispuni sve uvjete prije članstva ili da se i na Hrvatskoj primijeni model pristupanja kao što su ga dobile Bugarske i Rumunjska.

Hrvatska je primjer za nova proširenja

'Rješavanja pitanja načina ulaska Hrvatske u EU bit će odlučujući za budućnost proširenja', smatra jedan diplomat iz članice koja je sklona proširenju Unije. Isto tako, mnogo je članica Unije koje ne žele ponoviti greške koje su učinjene u odnosima prema Bugarskoj i Rumunjskoj. Ako EU s Hrvatskom postupi ispravno, tada će to značiti više vjerodostojnosti oko daljnjeg proširenja za ostale zemlje u regiji.

Također postoje neke članice koje su upozorile na to da Hrvatska mora prije članstva ostvariti rezultate u borbi protiv korupcije, reformi pravosuđa te razraditi planove za raspodjelu sredstava iz fondova.

U Europskoj uniji ustraju na tim pitanjima, jer se u slučaju Bugarske i Rumunjske pokazalo da je nakon ulaska u članstvo splasnula odlučnost u provedbi reformi. U Bruxellesu ističu da smatraju da je Hrvatska shvatila poruku da mora intenzivirati svoje unutarnje reforme. U interesu vlade u Zagrebu je da Hrvatske uđe u Uniju sa što je manje moguće nekakvih 'zaštitnih klauzula'.

'Je li Hrvatska bolja od nas?'

U Bruxellesu razumiju političku logiku koju iznose bugarski i rumunjski krugovi, jer ne žele prihvatiti to da bi nova članica, poput Hrvatske, bila spremnija za članstvo u vrijeme pristupanja od same Bugarske i Rumunjske. Međutim Sofija i Bukurešt u iduće dvije godine imaju dovoljno vremena da odrade svoj dio posla do trenutka kada će Hrvatska postati članica. Do tada Bugarska i Rumunjska mogu raditi na ukidanju Unijina mehanizma za provjeravanje koji se primjenjuje za ove dvije zemlje.

Problemi s Rumunjskom i Bugarskom i razlog je što je nestala pozitivna atmosfera oko daljnjeg proširenja Unije. Za sada su zemlje članice koje se zalažu za brzi ulazak Hrvatske u Uniju, ali i sa zaštitnim klauzulama, u manjini. Na primjer Njemačka, koja tradicionalno podržava Hrvatsku, zalaže se prije svega za kvalitetno, a ne brzo proširenje. Iz hrvatskih krugova se pak doznaje da i Bugarska i Rumunjska u potpunosti podržavaju ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Hrvatska je prva na strogom ispitu

U cijeloj priči pomalo se zaboravlja to da Hrvatska, za razliku od Bugarske i Rumunjske, prvi put prolazi vrlo strog i dosljedan proces otvaranja i zatvaranja 33 poglavlja. Takav postupak nisu prošle Bugarska i Rumunjska kojima je praktički unaprijed obećan termin ulaska u Uniju. Stoga Hrvatska, u trenutku kada bude zatvorila i posljednje poglavlje i ispunila sva mjerila i što treba potvrditi svih 27 zemalja članica, može istaknuti da je do sada najbolje pripremljena zemlja za članstvo u EU čime bi neki mehanizmi nadzora bili suvišni.