PROZIVKE O PROGONU

Policija žestoko odgovorila SDP-u i Kajinu

04.03.2010 u 12:06

Bionic
Reading

Nakon što su jučer šef SDP-a Zoran Milanović, njegov stranački kolega Vojko Obersnel i prvi čovjek IDS-a Damir Kajin oštro kritizirali policiju zbog kaznene prijave protiv Obersnela, danas je iz Ravnateljstva policije pristigao žestok odgovor na njihove tvrdnje

Reakciju Ravnateljstva policije tportal prenosi u cijelosti:

U povodu političkih reakcija na kaznenu prijavu podnesenu protiv čelnika Grada Rijeke te neutemeljenih i neargumentiranih optužbi na račun glavnog ravnatelja policije, kao i zbog politizacije cijelog slučaja ističemo slijedeće činjenice iz kojih nedvojbeno proizlazi da je kriminalističko istraživanje i podnesena kaznena prijava rezultat višegodišnjeg kontinuiranog rada policijskih istražitelja i nadležnog državnog odvjetnika na ovom slučaju.

Naime, kriminalističko istraživanje započeli su djelatnici PU primorsko goranske na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva iz Rijeke koji im je dostavljen 9. svibnja 2007. godine. Od tada pa do danas, Županijsko državno odvjetništvo je kontinuirano izvještavano (20-tak puta) o mjerama i aktivnostima koje policija poduzima. Također je, uz pismena izvješća upućena Županijskom državnom odvjetništvu, održan niz redovitih koordinacija policije s državnim odvjetništvom.

Spomenuto pokazuje kontinuitet kriminalističkog istraživanja te demantira optužbe kako se radi o političkom pritisku u posljednjih 15 dana na policiju.

Također, kaznena prijava nije 'samovoljni proizvod' Policijske uprave primorsko goranske već isključivo rezultat provedenog kriminalističkog istraživanja i koordiniranog rada s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci. Završna koordinacija djelatnika PU primorsko goranske s nadležnim državnim odvjetnikom održana je 2. ožujka 2010. godine u prostorijama Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci te je kroz analizu do tada prikupljenih obavijesti i dokumentacije utvrđeno postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskih delikata. Tijekom koordinacije raspravljeni su ugovori Grada Rijeke i Tržnice Rijeka iz 1996. i 1997. godine, međutim utvrđeno je kako je za kaznena djela iz tog perioda nastupila zastara te stoga ne mogu biti sadržana u kaznenoj prijavi.

I na kraju ističemo kako je nedopustiva politizacija rada policije kao i pokušaji da se kroz pritiske na njezine čelnike utječe na njezin rad.