DIREKTORU ZABRANJEN ULAZ

Policija u Jadranskoj pivovari

04.03.2010 u 11:03

Bionic
Reading

Kako je jučer bilo najavljeno, direktoru Jadranske pivovare u Splitu Nenadu Buljanu zabranjen je ulaz u krug tvornice. Radnici su ga izvijestili da će moći ući samo u pratnji predstavnika slovenskog vlasnika, Pivovarne Laško

Nakon što je saznao da ne može ući u tvrtku, Buljan je, kako je jučer i najavio, pozvao policiju koja je napravila službeni zapisnik što će ga direktor moći sutra preuzeti u policijskoj postaji u Solinu. Pivovara se nalazi na Vranjičkom poluotoku i spada pod teritorij općine Solin.

Susjedna tvrtka je već dobro poznati Salonit, bivša tvornica azbesta. Te dvije lokacije su povezane i prostiru se preko sjeverne obale teretne luke u Splitu, što nije nevažno u cijeloj priči.

Radnike u borbi za svoja prava podržali su i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader i solinski gradonačelnik Blaženko Boban. Na samom ulazu nije bilo nikakvih incidenata, policija je obavila svoj dio posla i proizvodnja u Pivovari je nastavljena.

Razrješenje novonastale situacije će ovisiti o pregovorima slovenskog vlasnika i bavarskog princa Luitpolda, vlasnika brenda Kaltenberg, koji planira nastavak proizvodnje. Slovenski vlasnik je u dosadašnjem tijeku kupoprodaje Pivovare opstruirao pregovore i zavlačio pa se može pretpostaviti da će sada promijeniti ponašanje, a radnici nastavljaju borbu za spas svojih radnih mjesta i nastavak proizvodnje na perspektivnom dalmatinskom tržištu.