Hrvatska AUSTRIJANCI SLAŽU KOCKICE

Istraga o Hypo banci proširena i na Zagorca

Austrijski dnevnik "Standard" objavio je u sutrašnjem izdanju kako je austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu svoju istragu u predmetu Hypo Alpe Adria grupe proširilo i na bivšeg hrvatskog generala Vladimira Zagorca i slovenskog poslovnog čovjeka Mira Oblaka, prenijela je u srijedu agencija APA.

Državno odvjetništvo zasada istražuje sudjelovanje Zagorca i Oblaka u pronevjeri, ali bi se istraga vjerojatno mogla proširiti i na sudjelovanje u prijevari, rekao je za Standard glasnogovornik Koruškog državnog odvjetništva Helmut Jamnig.

Zagorec je, kako navodi list, osumnjičen da je u dogovoru s bivšim čelnim čovjekom Hypo grupe Guentherom Striedingerom dobivao kredite za financiranje građevinskih i drugih projekata u Hrvatskoj i bez da je ispunio uvjete potrebne za odobravanje kredita.

Zagorčev zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak rekao je da je njegov klijent kredite dobio legalno i da nema podatak da ga se istražuje. Hodak je rekao da je sve bilo legalno i da imaju dokumentaciju iz koje se vidi da je vrijednost kupljenih nekretnina 30 posto veća od samog kredita, što su procijenile međunarodne financijske ustanove.

Ako je banka dala kredit to nije problem čelnog čovjeka nego banke i ne znam zašto bi Zagorec zbog toga odgovarao, rekao je Hodak. U slučaju ne vraćanja kredita banka može preuzeti nekretninu, iz nje se naplatiti i pritom još zaraditi, dodao je.

"Ne znam u čemu je problem", upitao se Hodak. On smatra da Austrijanci pokušavaju riješiti problem jer se u Hypo banku (zbog gubitaka) moralo "upumpati" tri milijarde eura. "Sad se istražuje zbog čega je do toga došlo. To je samo zato što je Hypo banka na tapetu austrijskih istražitelja", zaključio je Hodak.

"Standard" je objavio, pozivajući se na glasnogovornika koruškog državnog odvjetništva Helmuta Jamniga da se zasad istražuje sudjelovanje Zagorca i Oblaka u pronevjeri, ali bi se istraga mogla proširiti i na sudjelovanje u prijevari.

Hodak pak kaže da zasad nema službeni podatak ni od jedne austrijske sudske instance niti od državnog odvjetništva da se protiv Zagorca vodi istraga. Također, kaže, nitko nije tražio razgovor sa Zagorcem, koji u Hrvatskoj služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog slučaja "dragulji".

Hodak smatra da Zagorec može biti optužen. Ali po dokumentaciji, kaže, "nemaju nikave šanse". U slučaju da Zagorec bude optužen, Austrija može prepustiti hrvatskom pravosuđu da vodi taj slučaj, kazao je Hodak.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još