VOJKO OBERSNEL:

'Šteta što me nisu prijavili u vrijeme karnevala'

03.03.2010 u 17:15

Bionic
Reading

'Neću dozvoliti da Grad Rijeka bude dio igrokaza o korumpiranosti svih i svakoga, a u režiji institucija sustava', rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na izvanrednoj press konferenciji koju je sazvao odmah po policijskom priopćenju u kojem stoji da su protiv njega i njegovih suradnika podnijete kaznene prijave zbog počinjenih kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, a kojima su proračun Grada Rijeke oštetili za najmanje 80 milijuna kuna

'Svoj sam ugled dugo gradio i nisam zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti da bi bilo kome priskrbio imovinsku korist, a ponajmanje Tržnicama Rijeka', izjavio je te naglasio da je spreman svoju nevinost dokazivati i na sudu. 'Ako sam kazneno odgovoran zato

Linić: Grbić je kukavički prijavio Obersnela umjesto mene

"Evidentno je riječ o političkom odrađivanju da se diskreditiraju vodeći ljudi SDP-a", izjavio je Linić, optužujući ravnatelja policije Olivera Grbića za zlouporabu policijskih ovlasti, odnosno da je naložio policiji podizanje kaznene prijave te osobno naveo koga treba prijaviti. Na upit misli li da iza kaznene prijave stoji HDZ, Linić je odgovorio kako o tome tko je nalogodavac treba razmišljati Grbić kao "glavni odgovorni u kojega upirem prstom".
Linić je Grbićevim kukavičlukom ocijenio da je za kaznenu prijavu "odabrao" Obersnela, a ne njega kao tvorca ugovora kojim je 1990-ih sklopljena nagodba vezana za vrijedne nekretnine na riječkim tržnicama.

što sam poštivao sudsku nagodbu i Ugovor koju su daleke 1993. potpisali moj prethodnik, gradonačelnik Slavko Linić i tadašnji direktor Tržnica Ivan Franolić, onda sam spreman za to i odgovarati.'

Objasnio je kako je predmet sudske nagodbe bilo stjecanje vlasništva Grada Rijeke nad objektima tržnice, koji se nalaze unutar zaštićene urbane zone i imaju ne samo materijalnu vrijednost, već su i kulturno dobro. Naveo je kako su ti objekti došli su u privatno vlasništvo u sumnjivoj privatizaciji 90-ih godina, kada su mnogi još uvijek aktivni policijski službenici sve to promatrali, a nisu ništa poduzimali da se spriječi otimačina vlasništva građana Rijeke i Republike Hrvatske. Razvrgavanjem nagodbe Grad bi izgubio vlasništvo nad tim vrijednim nekretninama.

Rekao je kako je ovaj slučaj predmet istrage još od 2005, a da je pravi stampedo nastao u posljednjih nekoliko dana da bi se što prije završio te da očekuje od Državnog odvjetništva da se u što kraćem roku odredi o kaznenoj prijavi.

'Izgleda da se ostvaruje ono o čemu je pričao moj zamjenik Željko Jovanović, o tome kako je iz policijskog vrha stigao nalog da se što prije nađe nešto u Rijeci. Zanimljivo je i to da sam ja treći član predsjedništva SDP-a protiv kojeg je u zadnjih mjesec dana podignuta kaznena prijava. 'Rijeka je proglašena najtransparentnijim gradom i neću dozvoliti njezino blaćenje, kao ni blaćenje svojih suradnika i mene. Nismo svi isti i nećemo biti isti nikada po pitanju korupcije', rekao je Obersnel.

O detaljima prijave nije htio govoriti jer, kaže, prijavu nije ni vidio, već je za nju doznao iz priopćenja PU primorsko-goranske.

'Radi se o teškoj zloporabi položaja i ovlasti nekoga u policiji i žao mi je što prijava nije podnesena u vrijeme karnevala, na kojem je bio i ravnatelj policije, jer bi bila puno primjerenija', zaključio je Obersnel.

Policija je kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu podnijela i protiv pročelnice za komunalni sustav Irene Miličević, njezina prethodnika Vladimira Bizjaka te bivšeg direktura Tržnice Rijeka Zorana Luštice