LOV NA TURISTE

Hrvatsku je posjetilo samo 7,5 tisuća Kineza

02.03.2010 u 14:21

Bionic
Reading

Nakon što je Ministarstvo turizma za ovu turističku sezonu privremeno ukinulo vize za Kineze, ministar Damir Bajs je nakon sastanka s kineskim veleposlanikom u Zagrebu Lianqijom Wuom izrazio nadu da će broj kineskih turista u Hrvatskoj s prošlogodišnjih 7,6 tisuća u nekoliko godina narasti na sto tisuća

Suspenzija viza za grupne posjete kineskih turista na snagu stupa 1. travnja i traje sve do 31. listopada ove godine. Iz godine u godinu sve je veći broj kineskih turista koji se odlučuju na daleka putovanja, što je uzrokovano sve većim životnim standardom u toj zemlji. Europu godišnje posjeti između dva i dva i pol milijuna Kineza.

U Kini godišnje šest tisuća Hrvata

Ministar Bajs nije znao odgovor na naše pitanje kolika je razmjenaturista u suprotnom smjeru. No odgovor je dao veleposlanik Wu koji jekazao da godišnje šest tisuća Hrvata posjeti Kinu.


No Hrvatska, zasad, nije uzela veću krišku tog kolača. Naime, prošle godine Hrvatsku je posjetilo tek sedam i pol tisuća kineskih turista, što je, usporedimo li s brojem od 160 tisuća japanskih turista, izrazito malo.

Ministarstvo turizma u suradnji s turističkim agencijama i turoperatorima provodi intenzivnu kampanju na kineskom tržištu. Hrvatska delegacija krajem prošle godine sudjelovala je na turističkom sajmu u Pekingu, dok je za 2010. najavljeno sudjelovanje na EXPO-u u Šangaju. Bajs čak najavljuje otvaranje ureda Hrvatske turističke zajednice u tom gradu.

Suradnjom s Hrvatskom zadovoljan je i veleposlanik Wu. 'Vodio sam iskren i prijateljski razgovor s ministrom Bajsom i razmijenili smo ideje za razvijanje turističke suradnje', kazao je i naglasio je da je privremeno ukidanje viza 'jako dobra vijest'.

No izrazio je nadu da će s dolaskom većeg broja kineskih turista Hrvatska razmatrati i posebne potrebe kineskih gostiju. Wu je naglasio da je u Kini sve veći broj mladih ljudi koji imaju visoke prihode i da među njima postoji velik interes za jugoistočnu Europu i Hrvatsku. 'Nadam se da ću u travnju vidjeti puno više kineskih turista u Hrvatskoj.'