UŽAS I SISKU

Pse ubijaju puškom kao na pokretnoj traci

Bionic
Reading

U Veterinarskoj stanici u Zagrebačkoj ulici pse ubijaju kao na pokretnoj traci. Bez hrane, vode, zatvoreni u boksevima neželjeni psi žive dva do tri dana, a potom ih higijeničar Miroslav po kratkom postupku usmrćuje puškom. Skandal oko azila za napuštene životinje u Dubrovniku, zbog čega se prije nekoliko mjeseci na noge digla cijela država, dječja je igra prema strahotama koje se događaju u sisačkom tzv. skloništu za pse lutalice, piše Slobodna Dalmacija

'Iako smo tek nedavno osnovali udrugu kontaktirali su nas brojni Siščani koji su šokirani postupkom veterinara koji se ponaša kao mesar, a ne kao liječnik životinja. Očito je da se radi o sebičnim interesima i ostvarivanju profita na račun nemoćnih životinja. Naime, Grad Sisak za svaku uspavanu životinju daje 200 kuna, a u Veterinarskoj stanici Sisak život se životinji okonča s metkom od dvije kune i to puno prije isteka 60 dana koliko bi pas trebao boraviti u skloništu - kazao je Kristijan Cavrić, potpredsjednik udruge Patronus Sisak.

Prema Cavrićevoj računici protekle godine je sisačka Veterinarska stanica ubijanjem pasa zaradila 40 tisuća kuna, ako je ubijeno 200 pasa, koliko tvrdi direktor i veterinar Đuro Bugarin

Da psi nestaju preko noći potvrdila je novinarima i Katarina Milatović koja je prošli petak u skloništu vidjela bijelog psa, a u ponedjeljak ga više nije bilo. Rečeno joj je da je udomljen, međutim postavlja se pitanje kada, s obzirom da tijekom vikenda Veterinarska stanica u Zagrebačkoj ulici ne radi.

Još jedna aktivistica za zaštitu životinja, Ana Ivanković upozorila je novinare na još jednu stravičnu tvrdnju građana.

'Umjesto u kafeleriji leševi se zakapaju u rupe u krugu Veterinarske stanice Sisak. Kruže priče o nesnosnom smradu raspadnutih leševa koji se posebno osjeti ljeti za vrijeme vrućina' - kazala  je Ana Ivanković.

To je samo dio stravičnih tvrdnji mladih sisačkih aktivista koji su u ponedjeljak pozvali novinare da zajedno s njima provjere što se događa u skloništu za životinje. Iako je četvero članova predvođeni Kristijanom Cavrićem došlo s namjerom da ponude svoju pomoć, njihov dolazak u Veterinarskoj stanici neprijateljski je shvaćen.

Javili su se direktoru Veterinarske stanice Đuri Bugarinu i kazali da su došli poslikati pse kako bi pomogli njihovom udomljavanju. Ponudili su pomoć u hrani, dekama i šetnji pasa kako bi olakšali životinjama život do eutanazije.

No Bugarin je odrješito odbio svaku pomoć. Rekao je da im ne treba posrednik u udomljavanju te da se ljudi njima sami obraćaju ako žele udomiti napuštenog psa te da imaju sve što je potrebno.

Kap je koja je prelila čašu razgovora koji je od samog početka bio na granici incidenta bio je upit zašto se psi ubijaju puškom, na što je veterinar Bugarin žestoko uzvratio da ima pravo upucati svakog psa s ceste ako je agresivan.

Cavrić mu je odgovorio da agresivan pas mora ići na promatranje, a ako se utvrdi da se radi o agresivnoj životinji onda se uspavljuje, a ne ubija puškom. Potom je slijedila bujica uvreda mladim aktivistima koji su odbili napustiti parkiralište Veterinarske stanice dok im se ne pokažu zatvoreni psi koji borave u dva skučena boksa.

Da bi se uspio riješiti 'napasnika', Bugarin je dopustio da higijeničar Miroslav izvede jednog psa, a potom je uslijedio šokantan prizor. Miroslav je doveo vezanog užetom preplašenog crnog psa s bijelom flekom na prsima koji je mokrio krv i mokraću gotovo dvije minute.

Izbezumljeni ljubitelji životinja, Kristijan Cavrić, Ana Ivanković i Katarina Milatović ostali su zatečeni ravnodušnošću i nemarom veterinara Bugarina koji je negirao da se radi o bolesnoj životinji koja dva dana nije vršila nuždu.

'Neće mi vatrogasac govoriti kako izgleda bolestan pas. Nemate pravo biti ovdje. Smjesta napustite Veterinarsku stanicu' – urlao Bugarin na članove udruge.

Potom je otišao, a troje ljubitelja životinja uspjelo je pridobiti higijeničara da im dopusti poslikati još jednog psa koji je srećom bio u boljem stanju.