ADIO PAMETI

Rodilišta u Zagrebu bez cjepiva protiv tuberkuloze!

02.03.2010 u 11:41

Bionic
Reading

Zbog problema u opskrbi BCG-cjepivom danskog proizvođača Statens Serum Institute, bebe u više zagrebačkih rodilišta proteklih dana ostale su bez svoje doze cjepiva protiv tuberkuloze, otkriva Novi list

'Po izlasku iz rodilišta u Petrovoj rečeno nam je da je beba cijepljena protiv hepatitisa, ali nije BCG cjepivom te da se za to obratimo u dispanzer. Pedijatri su nas u nekoliko domova zdravlja odbili primiti zbog prevelikog broja pacijenata, a svi su nam tvrdili da cijepljenje moramo obaviti u rodilištu', požalila se novinarima Novog lista majka bebe koja se našla među 'zakinutima'.

Nestašica BCG-cjepiva kratkog je daha, tvrde u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), a epidemiolozi očekuju da će nova pošiljka cjepiva već za koji dan ući u Hrvatsku.

'Prema informacijama koje imamo, proizvođač nije uspio isporučiti dovoljne količine cjepiva koje smo tražili. Cjepivo će, kako nam je rečeno, doći za koji dan, a roditelji ne trebaju brinuti, jer se bebe mogu njime cijepiti u prva dva mjeseca života', objašnjava dr. Ira Gjenero-Margan, voditeljica Epidemiološke službe HZJZ-a.

U slučaju da cjepiva nema u rodilištu, roditelji mogu bebu odvesti na cijepljenje kod pedijatra, a epidemiolozi su dobili uputu da pedijatrima, ako je potrebno, prebace potrebne doze BCG-cjepiva iz ambulanti školske medicine.

'S obzirom na to da imamo povoljnu situaciju s tuberkulozom kod djece, opasnosti po zdravlje novorođene djece nema', ističe Gjenero Margan te dodaje da su ovakvi događaji, s obzirom na to da u distribuciji cjepiva sudjeluje 'puno igrača', uvijek mogući.