'DUGA RESA' U RUKAMA UNUKA ŠIME KRASIĆ

20-godišnjak dao milijune za tekstilnog diva

01.03.2010 u 21:18

Bionic
Reading

Nekadašnji veliki tekstilni div, koji je u najboljim danim zapošljavao četiri i pol tisuće ljudi, Pamučna industrija Duga Rese od jučer je u vlasništvu 20-godišnjeg Luke Ivančića i njegove tvrtke Prave nekretnine d.o.o. iz Zagreba

Iako je ime Luke Ivančića na prvi pogled većini ljudi nepoznato, momak koji je za Pamučnu industriju iskeširao 16,8 milijuna kuna unuk je državne revizorice Šime Krasić, odnosno sin članice Uprave Croatia Osiguranja Silvane Ivančić.

Na jučerašnjoj se javnoj držabi Ivančić pojavio doslovce u zadnji tren, no nakon što je sutkinji Jadranki Mađeruh pokazao dokaze o uplaćenoj jamčevini u iznosu pola milijuna kuna, bio je najustrajniji u licitiranju s tvrtkama Tekstilno doradni centar iza koje je stajao konzorcij predvođen tvornicom čarapa Jadran te Enerom iz Sesvetskog Kraljevca.

Otkuda mlađahnom Ivančiću toliki milijuni za Pamučnu industriju, nije poznato. Kao prvo, Prave nekretnine d.o.o. uopće nisu registrirane za proizvodnju ili obradu tekstila iako je jedan od uvjeta natječaja bilo zadržavanje matične djelatnosti Pamučne i zapošljavanje barem stotinu radnika.

Stoga se čini da je Ivančić samo odradio posao za nekog drugog. Znakovito je da je pored Ivančića tijekom nadmetanja sjedio vlasnik Glastexa iz Klagenfurta Stjepan Pavić. Njegov austrijska tvrtka dolazi iz tekstilne branše i već je prije radila s Pamučnom industrijom dobavljajući za nju tekstilnu pređu. Glastex je prije nekoliko godina zbog dugova blokirao račun Pamučne i 'sjeo' na njezine nekretnine u Generalskom Stolu. Dug mu je u međuvremenu podmiren.

Međutim, nije jasno zašto se Pavić nije sam nadmetao i zašto se eventualno nije odlučio na plaćanje posredovanja. Ništa više novinar Novog lista nije uspio saznati ni od samog Pavića ni od Ivančića koji nisu bili previše raspoloženi za izjave.

Odgovore na ova pitanja nisu dobili ni novinari Jutarnjeg lista kojima je Pavić ipak priznao da je kupac. 'Ja sam kupac, ali nisam sam u ovom poslu. U kupnju Pamučne ušao sam s još dva strateška partnera, a cilj nam je prekinuti agoniju ovog poduzeća. Tvrtku Prave nekretnine angažirali smo da nam odradi posao oko preuzimanja i to je sve što vam mogu reći', kratak je bio Pavić