KERUM UKRAJINSKOM VELEPOSLANIKU

'Pšenica je na papiru, a ambari su prazni'

01.03.2010 u 15:13

Bionic
Reading

Gradonačelnik Splita Željko Kerum primio je u zgradi Banovine u nastupni posjet ukrajinskog veleposlanika Zaichuka Borysa i njegovog zamjenika Anatolija Černyšenka. Protokolarni susret je protekao u izmjeni pozitivnih mišljenja o Hrvatskoj i Ukrajini

Ukrajinski veleposlanik jenajavio i predložio susret s grupom poslovnih ljudi iz njegove zemlje, a splitski gradonačelnik je istaknuo da on dolazi iz poslovne zajednice, a ne iz politike, te da će sa svoje strane učiniti sve da dođe do takvog susreta i pozvati hrvatske gospodarstvenike.

Zaichuk Borys je pozdravio sezonsko ukidanje viznog režima od travnja do listopada između dvije zemlje, što će omogućiti lakši dolazak ukrajinskih turista na Jadran. Veleposlanik je podsjetio i na prijateljstvo grada Odese i Splita i pozvao na oživljavanje tog kontakta, što je prihvaćeno.

Na riječi ukrajinskog veleposlanika o pšenici kao glavnom izvoznom produktu te zemlje u svijetu, Kerum se našalio da je kod nas pšenica na papiru, a ambari su prazni.

'Polja su neobrađena i u Slavoniji i u Dalmaciji, što nije dobro jer uz turizam je neophodna i proizvodnja.' Kerum je spomenuo i hotel Split Radisson koji se uskoro otvara, a vlasništvo je ukrajinskog državljanina, te naglasio važnost suradnje, partnerstva i komunikacije.

Na kraju protokolarnog dijela odgovarali su i na pitanja novinara, a ukrajinski veleposlanik je istaknuo važnost uspostavljanja avionskih linija između Hrvatske i Ukrajine. Željko Kerum još je komentirao izbor Marina Jurjevića za šefa splitskog SDP-a.

'Nije dobro da se biraju ekstremi, a Jurjević je dobar izbor i s njime se može konstruktivno surađivati', zaključio je.