SELJACI NE ODUSTAJU OD ZAHTJEVA

'Ministar brine samo za Agrokor!'

01.03.2010 u 13:27

Bionic
Reading

Nezadovoljni smanjenjem poticaja i općim agrarnim stanjem u Hrvatskoj, preko pet stotina seljaka iz četiri slavonske županije okupilo se danas u znak prosvjeda u mjestu Ferovac, na tromeđi Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije, gdje su autobusima stigli i seljaci iz četvrte, Virovitičko-podravske županije. Blokada prometnica, u kojoj sudjeluje preko dvije stotine traktora, počela je u 11 sati, a potrajat će, po riječima okupljenih seljaka, sve do ispunjenja njihovih zahtjeva

'Ministru Čobankoviću važno je isključivo po kojoj cijeni Agrokor želi kupiti seljačke proizvode, dok mu s druge strane uopće nije važno po kojoj cijeni mi proizvođači možemo proizvesti te proizvode. Zbog takvog stava, kao i zbog ignoriranja Vlade RH, hrvatski su seljaci dovedeni u ponižavajući položaj, stoga danas krećemo u prosvjed od kojeg ne odustajemo sve do ispunjenja naših zahtjeva. Od Vlade tražimo da se seljacima isplati njihovih 205 milijuna kuna poticaja iz 2008. godine, da se do 15. ožujka isplati poticaj za 2009. te da se odustane od smanjenja poticaja za 40 posto, odnosno za milijardu kuna, jer poticaj nije poklon seljacima, nego subvencija države čiji je cilj da građani Hrvatske imaju jeftinije prehrambene proizvode', rekao je za tportal organizator prosvjeda Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje, demantirajući pritom ministra Čobankovića koji ga je, kako kaže, nazvao samozvanim predsjednikom.

'Ja sam legitiman predsjednik Koordinacije i ministar to može provjeriti. Nisam samozvan, ali sam nepotkupljiv u borbi za seljačka prava', rekao je Dukić.

Okupljeni slavonski seljaci od Vlade će tražiti i da se ozbiljno pozabavi uvođenjem reda u kompletno agrarno stanje u Hrvatskoj kojim su krajnje nezadovoljni jer, kako tvrde, razni mešetari i prekupci njihovih proizvoda zarađuju mnogo više od njih, proizvođača koji mukotrpno rade na svojim imanjima i naposljetku moraju moliti za ono što su zaradili i što im pripada.

'Mafijaši u ovoj državi imaju veća prava od nas seljaka koji pošteno radimo. Tražimo stoga da se konačno uvede reda u kompletno agrarno stanje u Hrvatskoj. Iza svih ovih zahtjeva stoje duhanari, voćari, stočari, svinjogojci i svi ostali registrirani u seljačke udruge, a podršku su nam dali i mljekari. Ovaj put smo jedinstveni i nećemo dozvoliti da nas politika razdvoji', kaže Dragutin Dukić, dodajući da ministra Čobankovića seljaci ne zovu da osobno dođe na mjesto prosvjeda jer im, kako kažu, ne treba on, nego njegov angažman u rješavanju njihovih zahtjeva.

'Ukoliko ministar nije fikus, krajnje je vrijeme da se konkretno u Vladi zauzme za rješavanje ovih pitanja koja su od egzistencijalne važnosti za slavonske seljake, a ukoliko to ne učini, tražit ćemo od ministra Čobankovića da podnese ostavku jer ni mi seljaci više ne pristajemo na ucjene, ali ni na ponižavanja', kazao je Dukić. Dodao je da im se dosad nije javio ni Friščić ni Pankretić, koje pamte po obećanjima te su ih uoči prosvjeda pozvali da im se pridruže i da sjednu na traktore na čelu kolone. Kako kažu, nije im se javio ni predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović, a podršku seljacima došao je dati samo saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić.

'Iako nas iz mnogih županijskih organizacija Hrvatskog seljačkog saveza podržavaju, još nismo dobili službenu podršku iz središnjice Hrvatskog seljačkog saveza čiji je predsjednik još uvijek Željko Mavrović. Naime, na prošlotjednom sastanku Upravnog odbora koji je održan kod Vrbovca, članovi Odbora zatražili su od Željka Mavrovića da podnese ostavku, no onima koji su ga postavili na mjesto to očito nije odgovaralo, pa je gospodin Mavrović još uvijek predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza', ističe Dukić koji se nada da će iz Hrvatskog seljačkog saveza, koji bi trebao štititi interese seljaka, ipak stići podrška prosvjednicima. Podsjetimo, prošli tjedan, uoči prosvjeda, seljaci su pozvali i radničke Sindikate, te sve radnike koji ne primaju plaću ili rade za minimalac od kojeg ne mogu preživjeti, da im daju svoju podršku.

Komentar smo zatražili i od predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza Željka Mavrovića koji je pitanje o tome je li se prošli tjedan razgovaralo o njegovoj smjeni smatrao bezobraznim, a današnji je prosvjed odbio komentirati jer je, kako nam je rekao, za taj dio posla zadužen glasnogovornik Hrvatskog seljačkog saveza ili tajnik Damjan Bogdanović.

Bogdanović nam je pak demantirao da je na prošlotjednom sastanku Upravnog odbora zatraženo od Mavrovića da podnese ostavku.

'Mi smo odlučili zaštititi Mavrovića, tako da će odsad sve istupe u medijima određivati predsjedništvo Hrvatskog seljačkog saveza. Na spomenutom sastanku nije bilo govora o Mavrovićevoj smjeni, od njega je samo zatraženo da podnese izvješće o radu', rekao nam je tajnik Hrvatskog seljačkog saveza te dodao da u aktualnim prosvjedima sudjeluje Hrvatski seljački savez Vukovarsko-srijemske županije, s čijim smo predsjednikom Tomislavom Pokrovcem također kontaktirali.

'U prosvjed krećemo u srijedu 3. ožujka u 12 sati. Okupljanje, na kojem očekujemo velik broj ljudi i dolazak nekoliko stotina traktora, prijavili smo na tri punkta, u Županji, Babinoj Gredi i na obilaznici Jarmina-Vinkovci. Naši zahtjevi su isti kao i oni koje seljaci ističu na današnjem prosvjedu. Molim stoga ministra Čobankovića da nas prihvati kao legalno izabranu opciju koja sudjeluje u rješavanju nagomilanih problema hrvatskih seljaka. Osobno ću zatražiti i ispriku ministra koji je izjavio da me ne uvažava kao vođu jer po njegovom mišljenju nisam poljoprivrednik s dovoljno iskustva, iako se moja obitelj aktivno bavi poljoprivredom od 1990. godine. Stoga tvrdim da sam ja za ministra i Nikola Tesla i Bill Gates kada je poljoprivreda u pitanju', rekao je za tportal Tomislav Pokrovac, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije.