NA ZAGREBAČKOJ CARINI

'Pao' krijumčar kamenih koralja

25.02.2010 u 14:35

Bionic
Reading

Službenici Carinarnice Zagreb prošloga su petka na ispostavi Jankomir, prilikom redovitih mjera carinskog nadzora, spriječili pokušaj krijumčarenja 600 komada kamenih koralja reda Scleractinia

U današnjem priopćenju Carinske uprave navodi se da su koralji otkriveni u kontejnerskoj pošiljci pristigloj s Filipina, koju je hrvatski uvoznik prilikom uvoza deklarirao kao suvenire od morskih školjaka.

Carinici su pregledali pošiljku i te provjerili vjerodostojnost podataka iz carinske deklaracije te je uočeno da se u pošiljci, među ostalom deklariranom robom, nalazi 600 komada morskih koralja, pakiranih u 24 kartonske kutije, za koje ne postoji nikakva dokumentacija.

O svemu je obaviještena Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva kulture zbog sumnje na nelegalni unos vrste zaštićene CITES Konvencijom.

Inspektori zaštite prirode Ministarstva kulture i stručnjaci Državnog zavoda za zaštitu prirode utvrdili su da se radi o morskim koraljima iz reda Scleractinia koji se nalaze na dodatku II. CITES Konvencije i čiji su promet i trgovina regulirani izvoznim, odnosno uvoznim dopuštenjima.

Protiv uvoznika je pokrenut carinski prekršaj prema Carinskom zakonu, a koralji su oduzeti i predani na raspolaganje Ministarstvu kulture, navodi se u priopćenju Carinske uprave.