Hrvatska NA ZAGREBAČKOJ CARINI

'Pao' krijumčar kamenih koralja

Službenici Carinarnice Zagreb prošloga su petka na ispostavi Jankomir, prilikom redovitih mjera carinskog nadzora, spriječili pokušaj krijumčarenja 600 komada kamenih koralja reda Scleractinia

U današnjem priopćenju Carinske uprave navodi se da su koralji otkriveni u kontejnerskoj pošiljci pristigloj s Filipina, koju je hrvatski uvoznik prilikom uvoza deklarirao kao suvenire od morskih školjaka.

Carinici su pregledali pošiljku i te provjerili vjerodostojnost podataka iz carinske deklaracije te je uočeno da se u pošiljci, među ostalom deklariranom robom, nalazi 600 komada morskih koralja, pakiranih u 24 kartonske kutije, za koje ne postoji nikakva dokumentacija.

O svemu je obaviještena Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva kulture zbog sumnje na nelegalni unos vrste zaštićene CITES Konvencijom.

Inspektori zaštite prirode Ministarstva kulture i stručnjaci Državnog zavoda za zaštitu prirode utvrdili su da se radi o morskim koraljima iz reda Scleractinia koji se nalaze na dodatku II. CITES Konvencije i čiji su promet i trgovina regulirani izvoznim, odnosno uvoznim dopuštenjima.

Protiv uvoznika je pokrenut carinski prekršaj prema Carinskom zakonu, a koralji su oduzeti i predani na raspolaganje Ministarstvu kulture, navodi se u priopćenju Carinske uprave.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još