KASTRACIJA NA CRESU

Nepoznati tirani režu testise ovnovima

24.02.2010 u 09:47

Bionic
Reading

Osim što creski ovčari muku muče s divljim svinjama i jelenima lopatarima koji im jedu janjce, u posljednje vrijeme glavobolju im zadaje i nepoznata osoba koja kastrira ovnove rezanjem testisa

Je li riječ o djelu bolesnog uma ili pak o zavjeri protiv ovčara? Dosad je kastrirano sedam ovnova. 'Nismo mogli vjerovati kada smo vidjeli da je ovan kastriran. Pozvali smo veterinara i podnijeli prijavu policiji. Kastrirati ovna nije lako i to nije mogao učiniti jedan čovjek, moralo ih je biti barem dvoje. Čuli smo da su na nekim ovnovima odradili posao napola jer je životinja pobjegla, a to se vidjelo po špagi koja je jednom ovnu pronađena oko vrata. Teško je reći tko i zašto to čini, činjenica je da, ako se ovnove kastrira, nema janjaca. Kada se tome pridoda da svakodnevno imamo štete od divljih svinja, pitanje je hoćemo li ove godine uopće imati janjaca za osobnu upotrebu. Kada smo čuli da je učinjena kastracija na još nekoliko ovnova, počelo se nagađati da to netko čini da bi te ovnove iskoristio za pravljenje udića, ovčjeg pršuta. Naime, poznato je da je udić najbolji od kastriranog ovna, ali ne znam koliko je to realno', kaže Jordan Vešković, creski lučki kapetan koji se bavi ovčarstvom, za Novi list.

Da je kastriranje ovnova dio sustavnog plana, mišljenja je dr. sc. Goran Sušić koji se na Cresu već 30 godina bavi zaštitom supova, a upravo po populaciji supova zna što se događa s otočnim ovčarstvom. Ove godine prvi put je utvrđena smrt supa zbog izgladnjelosti, i to polovinom siječnja, razdoblju u godini kada je za supove inače bilo najmanje problema s hranom. Kastriranje ovnova, kaže dr. Sušić, samo onima koji ne poznaju bit problema i sustavni plan uništavanja otočnog ovčarstva može izgledati slučajno.

'Ustanovljavanje lovišta, potom smanjenje matičnog stada sa 12 na nešto tek preko četiri tisuće ovaca, što je započelo još prije 15 godina, potom sustavno i namjerno nečinjenje svega što bi trebalo da se alohtona divljač izlovi, samo su dio dugoročnog plana da se s Cresa eliminira tradicijsko ovčarstvo, a u to se uklapa i najnoviji čin kastriranja ovnova upravo u vrijeme rasploda, što za rezultat ima smanjenje broja janjaca', zaključuje dr. sc. Goran Sušić.