VIDEO DEBATA PAAR VS. VINKOVIĆ

Samo na tportalu: Prijeti li nam zaista ledeno doba?

26.02.2010 u 00:08

Bionic
Reading

Akademik Vladimir Paar svojim je nedavnim medijskim istupima o ledenom dobu koje će navodno nastupiti u narednih 20-100 godina izazvao nemale potrese u znanstvenoj zajednici. Najžešća će bila reakcija dr. Dejana Vinkovića sa splitskog PMF-a, koji je Paara optužio za širenje pseudoznanstvenih teorija. Tko od njih dvojice ima jače argumente? Prijeti li nam zaista novo ledeno doba u bliskoj budućnosti? Odgovor na ova pitanje saznat ćemo u petak u video debati ove dvojice uglednih znanstvenika, koju ćemo uživo streamati ekskluzivno na tportalu

Podsjetimo, akademik Vladimir Paar u posljednjih je nekoliko medijskih istupa iznio niz tvrdnji koje su u dijelu znanstvene zajednice dočekane na nož, pri čemu su ključne bile tvrdnje koje su se odnosile na dolazak 'malog ledenog doba' zbog navodnog udaljavanja Zemlje od Sunca.

Dr. Dejan Vinković, docent s Odjela fizike na splitskom PMF-u, na svom je blogu oštro kritizirao Paarove istupe. Burna diskusija o ‘nadolazećem ledenom dobu’ povela se i na znanstvenom portalu Connect, a u nju se uključio i sam akademik Paar.

Potaknuti tim događajima, ali i nemalom interesu javnosti za dotičnu tematiku, tportal je odlučio Paaru i Vinkoviću predložiti direktno sučeljavanje pred našim kamerama.

Za razliku od naših političara koje nisu skloni direktnoj razmjeni argumenata pred očima javnosti, i Paar i Vinković rado su pristali na tportalov prijedlog, pa tako posjetitelje tportala u petak čeka prava poslastica. Očekuje nas, naime, prvo javno sučeljavanje dvojice uglednih fizičara o temi koja se tiče naše neposredne budućnosti.

Ponovimo još jednom - u petak u podne posjetitelji tportala moći će uživati u live prijenosu moderirane debate dvojice naših vrsnih fizičara, akademika Vladimira Paara i dr. Dejana Vinkovića. Prijeti li nam zaista ledeno doba? Tko od ove dvojice znanstvenika ima bolje argumente i može li ih potkrijepiti empiričkim dokazima? Odgovor ćemo doznati u petak, točno u podne.