Hrvatska 'DAJEMO IM DA RADE ŠTO ŽELE'

Pobuna nastavnika protiv blagih kazni za učenike

'Pravilnik o pedagoškoj mjeri odgojno-obrazovnog tretmana produženog stručnog postupka ide na ruku neodgovornom ponašanju koje bi trebalo suzbijati', kazao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. 'Ako imate snalažljivog učenika i roditelje, dali smo im instrument da rade što žele.'

On je danas potpredsjedniku Vlade Slobodanu Uzelcu predao peticiju sa 12 tisuća potpisa nastavnika koji su protiv pravilnika. Istaknuo je da je ovo jedinstven slučaj složnosti nastavnika oko nekog problema. Rekao je da su sastanku prisustvovali predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, kao i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić te tri sindikalna predstavnika. Dogovoreno je da će se sastanak ponovno održati početkom travnja kada će se otvoriti javna rasprava o Pravilniku.

Prošle godine isključeno više od 1.200 učenika

No isključenje iz škole, koje se provodilo prema starom Pravilniku nije najbolje rješenje, Prošle godine isključeno je 1.218 učenika srednjih škola, koji su zatim polagali razredne ispite.

'Nije to dobro, no treba voditi računa o manjem zlu, jer što ako se većina učenika počne ponašati na nedopustiv način?' pita se Stipić te dodaje: 'Treba se boriti za svakog učenika, nastavnike educirati i zaposliti veći broj stručnih suradnika.'


No o čemu je zapravo riječ?
Dosadašnji sustav kaznenih mjera u školama provodio se u pet točaka, od opomene do isključenja iz škole. 'Taj je sustav imao i svoje mane, no funkcionirao je desetljećima te su ga mnoge škole ugradile u svoje Statute. Sada više nikome ništa nije jasno', požalio se Stipić.

Prema dosadašnjoj praksi, učenik sa 27 neopravdanih sati dobije opomenu pred isključenje i o tome se obavještavaju roditelji. Ako dođe do 31, 'leti iz škole' i polaže razredni ispit, koji baš i nije lagan', pojasnio je Stipić.

Kaže da je novim Pravilnikom omogućeno da učenik izostane i do stotinu sati prije nego što se nešto poduzme. Tako će, kada nakupi 27 neopravdanih sati, biti pokrenut tromjesečni postupak praćenja učenika, a to će činiti tročlano povjerenstvo. No u tom razdoblju ništa ne sprečava učenika da i dalje nastavi neopravdano izostajati s nastave. 'To vide i drugi učenici i takva vrsta ponašanja postaje prihvatljiva i njima, jer nema sankcija', kaže Stipić.

Stipić ističe da se ni s kim iz struke nije kontaktiralo kada se Pravilnik pisao. 'Rađen je u tajnosti i jedina javna rasprava o tom pitanju je ova naša peticija', pojasnio je Stipić.

'Preko 70 tisuća srednjoškolaca prošle školske godine imalo je neku stegovnu mjeru. Sada imate potpuno bezvlašće, jer na nastavu idu učenici sa 90 neopravdanih. Pravilnik ide na ruku neodgovornom ponašanju koje treba suzbijati.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još