SLUŽBENI POSJET CRNOJ GORI

Đukanović ne da dulji rok, Kosor bez jamstava

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor službeno je posjetila Crnu Goru, te je svom crnogorskom kolegi Milu Đukanoviću izrazila potporu na putu u EU. No, iz njihovog razgovora o gospodarskoj suradnji dviju zemalja, novinare je najviše zanimao dio o izgradnji autoceste kroz Crnu Goru - u medijima nazvanog 'hrvatskim poslom stoljeća'.

Hrvatski konzorcij dobio je posao težak 2,7 milijardi eura,no za njega još nije osigurao financijska jamstva. Rok zatvaranja financijske konstrukcije ističe im krajem mjeseca.

'Uvjereni smo u sposobnost i kompetentnost hrvatskih tvrtki', istaknula je Jadranka Kosor no i dodala kako je zatvaranje financijske konstrukcije još uvijek upitno. ' To ostaje otvoreno pitanje na koje danas u ovom trenutku ne možemo dati odgovor, kazala je Kosor te dodala, 'reći ću vrlo otvoreno, jer je bilo pitanja vezanih za jamstva RH, budući se ne radi o državnim tvrtkama, vlada u tom smislu ne može dati jamstva ali može dati poticaj'. Kosor je obećala svu potrebnu potporu koju je moguće ostvariti sa razine Vlade RH, te poručila Konstruktoru 'u tom smislu mogu računati na nas'.

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je kako su u projekt s hrvatskim konzorcijem ušli s punim povjerenjem. 'Za nas je i dalje neupitno da su oni dali najbolju ponudu, istaknuo je Đukanović te dodao, 'postavlja se samo pitanje da li će oni uspjeti u pregovorima sa financijskim institucijama, da negdje do kraja ovog mjeseca zatvore kompletnu financijsku konstrukciju.' Đukanović je spomenuo kako su vođeni preliminarni razgovori sa grčko-izraelskim konzorcijem, u slučaju da od Konstruktora ne dobiju potrebna financijska jamstva.

Grčko izraelska ponuda za izgradnju autoceste skuplja je od hrvatske za čak 1,15 milijardu eura. Ipak, Đukanović se nada kako do toga neće doći, te da će Konstruktor uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju u zadanom roku, iako se špekuliralo o mogućem produljenju roka. ' Ako se to dogodi, nama će biti veliko zadovoljstvo da s hrvatskim konzorcijem nastavimo radove, jer bi za nas to bilo jednostavnije', ističe crnogorski premijer.

Hrvatska predsjednica vlade istaknula je kako je ovaj posao od velike gospodarske važnosti za obje zemlje jer kaže 'na njemu bi radilo oko 5000 hrvatskih radnika, te cjelokupna crnogorska građevinska industrija'.

Hoće li hrvatski konzorcij uspjeti zadržati posao stoljeća u svojim rukama i dalje ostaje pitanje bez odgovora - najdulje još petnaest dana.

Dogovorena Radna skupina za pogranični promet

Tijekom radnog ručka Jadranke Kosor i Mile Đukanovića dogovoreno je formiranje Radne skupine za regulaciju pograničnog prometa. U Radnu skupinu bit će imenovani predstavnici hrvatskog i crnogorskog ministarstva unutarnjih poslova te ministarstva vanjskih poslova. Cilj ove Radne skupine je omogućiti poseban režim protoka ljudi i roba na pograničnim područjima, navodi se u priopćenju odaslanom u ponedjeljka popodne iz Vlade.

Predsjednici Vlada su također dogovorili i zajedničko korištenje školskog broda Jadran. Način korištenja bit će usuglašen od strane Mješovite komisije za rješavanje imovinskih i drugih srodnih pitanja, na čijem su čelu ministri pravosuđa.