POSAO STOLJEĆA

Kosor u Crnoj Gori lobira za Radića i Žderića

22.02.2010 u 11:52

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor danas boravi u Crnoj Gori, gdje će održati sastanke s tri ključna crnogorska lidera – premijerom Milom Đukanovićem, predsjednikom države Filipom Vujanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem

Prema svemu sudeći, posjet premijerke Kosor, osim uobičajenih bilateralnih odnosa, ima još jednu svrhu. Naime, Kosor će, prema neslužbenim najavama, kod čelnih ljudi Crne Gore lobirati za hrvatski konzorcij (IGH, Konstruktor, Tehnika) koji bi trebao graditi autocestu Bar - Boljare.

Crnogorske elektronske novine prenose izjavu hrvatskog veleposlanika u Crnoj Gori Petra Turčinovića, koji je rekao da je 'na djelu međunarodno lobiranje s ciljem da se hrvatskim građevinarima iz ruku izbije posao stoljeća'.

Naime, još uvijek je nejasno je li hrvatski građevinski konzorcij Crnoj Gori dostavio potrebna bankovna jamstva, pa se stoga postavlja pitanje hoće li politička jamstva Jadranke Kosor biti dovoljna da osiguraju posao stoljeća IGH-ovom Juri Radiću i Konstruktorovom Željku Žderiću.

S premijerkom Kosor u posjetu Crnoj Gori je i ministar gospodarstva Đuro Popijač, koji će sa crnogorskim ministrom prometa, pomorstva i telekomunikacija Andrijom Lomparom potpisati Sporazum o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i tereta između dvije države.