PREMIJERKA ZAHTIJEVA IZVJEŠĆE

Kosor progovorila o Josipovićevom 'skandalu'

20.02.2010 u 15:27

Bionic
Reading

'Službe moraju apsolutno stručno raditi svoj posao, moraju biti neovisne i ne smiju biti ni pod kakvim političkim pritiskom. To znači da ne smiju biti u službi nijedne stranke ili čovjeka. To mora biti temeljno načelo i vjerujem da ćemo se predsjednik Josipović i ja oko toga složiti', istaknula je Kosor prigodom proslave dva desetljeća varaždinskog HDZ-a

Na upit kako gleda na predsjednički savjetnički tim, Kosor je rekla da je većina savjetnika žestoko kritizirala Vladu, kako prethodnu, tako i sadašnju.

'Kao i mnogim građanima, i meni se osobno nametnulo nekoliko pitanja nakon što su objavljena imena savjetnika, a posebno nakon razrješenja nekih od njih. Recimo, kako je moguće da nitko iz predsjedničkog tima ne zna da su neki ne samo osumnjičeni, nego i kažnjeni zbog kaznenih djela koja nisu mala i beznačajna, poput prijevare i dugovanja državi?' upozorila je predsjednica Vlade, dodajući da se postavljaju i druga pitanja, ali predsjednik ima pravo izabrati tim kakav želi i da je ona otvorena za suradnju.

Naglasivši da je za gospodarsku politiku prije svega odgovorna Vlada i da pokušaji usporednog vođenja nisu prihvatljivi, kao ključne Vladine ciljeve Kosor je, uz prevladavanje teške gospodarske krize, izdvojila i dovršetak pred pristupnih pregovora s EU-om te nastavak aktivnosti na suzbijanju korupcije. 

Za predsjednicu Vlade dosadašnje mjere u gospodarstvu, poput uvođenja kriznog poreza i veće stope PDV-a, bilo je teško donijeti, ali su bile uspješne jer su stabilizirale proračun.

'Ne kasne mirovine za 900 tisuća umirovljenika, ne kasne plaće za 600 tisuća zaposlenih, kao ni druga davanja iz proračuna u kojem nismo dirali dječji doplatak i porodiljinu naknadu usprkos tri rebalansa. Iako će rezultati biti poznati idući tjedan, uspjela je i prva aukcija koja će dati vjetar u leđa onima koji su posustali zbog krize. Pozivam bankare da još zdušnije podupru ovakva nastojanja. Sada pripremamo i mjere za poduzeća koja su već duže u problemima, osobito u kožarskoj, obućarskoj i drvnoj industriji, a idući tjedan predstavit ćemo zakonski okvir za lakšu kupovinu stana, osobito mladima', rekla je Kosor, pozivajući poslodavce da očuvaju zaposlenost.

Priznajući da je Vlada u prošlosti radila greške, Kosor je spomenula brodogradnju, ali i dodala da vjeruje u potpun ili barem djelomičan uspjeh drugog kruga privatizacije. Isto tako vjeruje u uspjeh borbe protiv korupcije, kod čijeg sankcioniranja ne smije biti važno o kome se radi, pa tako ni iz koje je stranke.