PREMAŠENA SVA OČEKIVANJA

Na ispite državne mature odazvali se gotovo svi prijavljeni

20.02.2010 u 13:07

Bionic
Reading

Na prve ispite državne mature, koji su se jučer polagali iz izbornih predmeta psihologije i informatike, odazvali su se gotovo svi prijavljeni učenici, doznaje se u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) na temelju više od 73 posto obrađenih podataka noćas do ponoći

Na ispit iz psihologije odazvalo se 99,1 posto, a na ispit iz Informatike 97,6 posto prijavljenih učenika, izvijestio je danas na internetskim stranicama Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi maturu i vrednuje ispite.
Rezultati ispita bit će poznati za 30 dana, kada će biti uneseni u bazu NISpVU (Nacionalni informacijski sustav prijave za visoka učilišta).

Ispiti su protekli u najboljem redu, a 99-postotni odaziv premašio je sva očekivanja, izjavila je jučer za Hinu Višnja Francetić iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Ispit iz Psihologije prijavilo je 4007 maturanata, a ispit iz Informatike njih 2733.

Državna matura od ove je godine obvezna za sve gimnazijalce, a učenici četverogodišnjih strukovnih škola moraju položiti ispite državne mature ako se žele upisati na studij. Osim njih, ispite državne mature polažu i osobe koje su srednju školu završile prijašnjih godina te osobe koje školovanje završavaju (ili su završili prijašnjih godina) u inozemstvu, a žele se upisati na visokoškolske ustanove u Republici Hrvatskoj.

Ispiti iz triju obveznih predmeta (hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika) i 15 izbornih (po odabiru učenika) polagat će se tijekom tri i pol mjeseca, do 2. lipnja, a ukupni rezultati bit će poznati 1. srpnja.