PRIVREMENO RJEŠENJE?

Kosor u NO Fine imenovala svoju glasnogovornicu

20.02.2010 u 11:34

Bionic
Reading

Najnoviji broj Narodnih novina otkriva da je Martina Banić, zamjenica predstojnika Ureda za odnose s javnošću u Vladi, postavljena u nadzorni odbor Fine, i to prije deset dana, na zatvorenoj sjednici Vlade

Kako navodi Novi list, unatoč neprestanom inzistiranju da će u nadzorne odbore državnih poduzeća ubuduće, na osnovu rezultata javnih natječaja, biti imenovani stručni ljudi, premijerka Jadranka Kosor odlučila je u nadzorni odbor Fine smjestiti svoju glasnogovornicu Martinu Banić, inače diplomiranu novinarku. Ona je trenutno u Vladi zamjenica predstojnika Ureda za odnose s javnošću, a u Banske dvore došla je zajedno s Jadrankom Kosor, kojoj je bila glasnogovornica u Ministarstvu branitelja. Vlada je, otkriva to najnoviji broj Narodnih novina, Banić imenovala na zatvorenoj sjednici prije deset dana, ali to nije objavljeno u Vladinom priopćenju zajedno s ostalim odlukama s te sjednice.

U nadzornom odboru Fine Banić je zamijenila Davora Štira, a predstojnik Ureda za odnose s javnošću Zlatko Mehun, na pitanje kakve su njezine stručne kvalifikacije za nadzor financijske agencije, objašnjava da je Banić imenovana kako bi premijerka u tom tijelu imala nekoga iz svog Ureda, s obzirom na to da Štir odlazi na novu dužnost.

'Nismo odustali od imenovanja članova nadzornih odbora po stručnim kriterijima ni od njihovog izbora na javnom natječaju. Ta se ideja razrađuje i priprema, ali budući da je došlo do opoziva Davora Štira, imenovan je netko iz Ureda predsjednice Vlade', pojašnjava Mehun.

S obzirom na to da nije državna dužnosnica, već službenica, Banić će imati pravo na mjesečnu naknadu koju je Vlada krajem prošle godine ograničila na dvije tisuće kuna. Ona sama o svom imenovanju nije htjela previše govoriti, jedino je potvrdila da ju je Vlada imenovala u nadzorni odbor Fine 'i to je sve'.

Uskoro će, kako neslužbeno doznajemo, Banić i politički napredovati. Naime, na konvenciji Mladeži koja će se idućeg mjeseca održati u Velikoj Gorici, smjenjen će biti aktualni predsjednik Mislav Banek, a kao naizgledniji kandidat za njegovo mjesto kotira Martina Banić, koja je trenutačno dopredsjednica Mladeži. Po automatizmu, Banić će ući u predsjedništvo HDZ-a.

Tijekom današnjeg dana novim priopćenjem oglasio se i glasnogovornik vlade Zlatko Mehun koji je potvrdio da je njegova zamjenica Martina Banić imenovana u Nadzorni odbor Fine, ali i istaknuo da je riječ o privremenom rješenju, do donošenja zakona po kojem će se članove nadzornih odbora birati javnim natječajem.

Mehun je novinarima na proslavi 20. obljetnice varaždinskog HDZ-a kazao kako Banić u NO Fine mijenja osobu koja je također bila iz ureda predsjednika vlade, te da u tome nema ništa spornog.

Podsjetio je da je zakon kojim će se utvrditi da se članovi nadzornih odbora biraju natječajem već u saborskoj proceduri, te da je Banić samo privremeno rješenje za Finu.