NE SMIJE IMATI VIŠE OD MINISTRA

Bandiću srezana plaća za 3000 kuna!

19.02.2010 u 18:38

Bionic
Reading

Nijedan župan niti gradonačelnik više ne smije imati plaću veću od potpredsjednika Vlade ili ministra. Zbog Zakona o plaćama u jedinicama lokalne samouprave zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću plaća će biti umanjena za 3000 kuna

Gradonačelnici velikih gradova ne smiju imati plaću veću od ministra, a gradonačelnici i načelnici općina s više od 10.000 stanovnika od državnog tajnika.

Sabor je, naime, prihvatio Zakon o plaćama u jedinicama lokalne samouprave kojim se ograničavaju plaće u skladu s plaćama državnih dužnosnika.

Sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić-Merzel plaća će pasti za 7000 kuna neto, a zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću za 3000 kuna neto.

Plaća gradonačelnika i načelnika općina većih od 3000 stanovnika ograničena je na plaću ravnatelja uprave u ministarstvima, a plaća čelnika manjih jedinica na plaću zamjenika direktora HZZO-a.

Plaće čelnika općina i gradova koji primaju pomoć iz državnog proračuna će se smanjiti za dodatnih 20 posto. Vladinim amandmanom su izuzete one općine kojima pomoć države ne prelazi 10 posto ukupnih prihoda. Po Vladinu izračunu, plaće će s novim zakonom morati uskladiti 155 od 576 jedinica, odnosno njih 27 posto.