PREDSJEDNIČKA INAUGURACIJA

HRT potukao konkurenciju

19.02.2010 u 15:41

Bionic
Reading

Unatoč svim problemima s kojima posljednjih mjeseci kuburi, gledatelji HRT-ovu Informativnom programu još uvijek vjeruju. Je li to zbog promjena u IP-u ili zbog navike, teško je reći, ali je činjenica, što brojke govore, da je kuća na Prisavlju s prijenosom inauguracije predsjednika Ive Josipovića pomela konkurenciju

U nešto od više od 180 minuta koliko je trajao program vezan uz primopredaju vlasti na Markovu trgu HRT je, doznajemo, imao prosječnu gledanost od 17,5 posto, a u pojedinim trenucima dosezao je 21,5 posto AMR-a, što predstavlja broj ukupne populacije koja posjeduje televizor. Gledano kroz udio onih koji su gledali program u tom trenutku, HRT-u je pripalo 56,3 posto.

Umalo bez 'Dnevnika'

Prava drama odvijala se u srijedu na Prisavlju, zbog čega se umalodogodilo da prvi put u povijesti 'najgledanijih 30 minuta' ne ugledasvjetlo dana. Zbog pada servera koji je navodno napao virus nastala jepanika, ali situaciju su uspjeli riješiti u posljednji trenutak. Jedinavidljiva posljedica toga bila je da sugovornici u prvom prilogu'Dnevnika' nisu bili potpisani.

Ovdje treba uzeti u obzir da termin u kojem se program odvijao (od 11 do 14.20 sati) nije televizijski prime-time i tim je uspjeh veći. Primjerice, HRT-ov 'Dnevnik' iste večeri gledalo je 19,3 posto gledateljstva.

Kako doznajemo iz izvora bliskih konkurentskim kućama, Nova TV i RTL bile su u debelom zaostatku unatoč brojnim najavama i pripremama.

Novoj TV je tako pripalo nešto malo više od šest posto, dok je RTL jedva prebacio dva posto. Je li razlog u tome što je RTL s prijenosom počeo pola sata kasnije ili zato što ih gledatelji percipiraju drugačije od HRT-a, ostaje njihovim šefovima na razmatranje.

Na HRT-u ne kriju zadovoljstvo posljednjim rezultatima i ističu da su u dogovoru s Uredom predsjednika proizveli TV signal koji je bio tretiran kao svojevrsno javno dobro i koristile su ga i druge TV kuće te internetski portali.

'Za prijenos s ukupno tri vanjske lokacije HTV je koristio čak 25 kamera i zahvaljujući tome su gledatelji vidjeli svaki detalj složenog protokola predsjedničke inauguracije', kazao je glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić.