ODJEVENI U SS-OVCE I LOGORAŠA

Skandal na karnevalu u Splitu

19.02.2010 u 15:28

Bionic
Reading

Nakon skandala s Ku Klux Klanom u Osijeku, ni karneval u Splitu nije prošao bez sličnih ispada. U splitskom slučaju četiri osobe su nosile besprijekorno sašivene uniforme SS-a i kao dio svog 'performansa' vukle osobu obučenu u sivo-maslinastu pohabanu odjeću s Davidovom zvijezdom na reveru

Skupina je primijećena u karnevalskoj povorci na Voćnom trgu, a kretala se prema Rivi, glavnoj pozornici karnevala. Sve to nitko nije prijavio i nije bilo reakcije organa reda, premda je u centru bio veći broj policajaca koji su pazili na javni red i mir. Događaj je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju potvrdio Jovan Grkinić iz splitskog ogranka Hrvatske ljevice.

'Zaigrana' grupa je svoj karnevalski show započela u jednom, po 'ustašlucima' dobro poznatom kafiću na Žnjanu, gdje je nekoliko ljudi svjedočilo neonacističkom stajlingu 'SS-ovaca'. Kada se osječkom i splitskom slučaju pridoda spaljivanje 'Jovana' u Vodicama s nedvosmislenom porukom, koju se kasnije pokušalo upakirati u dio tradicije i nasljeđa, postaje jasno da se suština karnevala kao prigoda za kritiku svega i svačega sve više zloupotrebljava za širenje raznih oblika mržnje.

Prema riječima glasnogovornice PU splitsko-dalmatinske Marine Kraljević Gudelj, službeno nije zaprimljena nikakva prijava za navedeni neonacistički incident, pa nije ni bilo nikakve osnove za postupanje policije.

Iako je skupina mladića maskirana u SS-ovce i židovskog logoraša, prema tvrdnjama svjedoka, sudjelovala i u službenom dijelu povorke, organizator se ogradio od incidenta.

'Ukoliko se opisani događaj stvarno zbio, riječ je o neodgovornom i nedopustivom ponašanju koje Grad Split u potpunosti osuđuje. Nadalje, ovakvo ponašanje pojedinaca ne može se ni u kom slučaju dovoditi u vezu s organizatorima karnevala', poručili su iz Grada Splita.