HRVATSKI REKORD

Potrošnja struje jučer je bila najveća u povijesti

13.01.2009 u 11:35

Bionic
Reading

Hrvatska je jučer zabilježila rekordnu dnevnu potrošnju električne energije do sada - dnevno opterećenje iznosilo je 61.113 megavatsati (MWh), doznaje se HEP-a koji ističu kako HEP-ov elektroenergetski sustav funkcionira stabilno te i u buduće očekuju urednu opskrbu svih kupaca

Jučerašnja potrošnja je najveća dnevna potrošnja električne energije ikad zabilježena u Hrvatskoj. Dosadašnja maksimalna dnevna potrošnja električne energije bila je 18. prosinca 2007. godine i iznosila je 61.099 MWh, podsjećaju iz HEP-a.

Prvi dan ovog tjedna, ponedjeljak, 12. siječnja je i maksimum potrošnje u zimskoj sezoni 2008/2009. Dnevno opterećenje iznosilo je 61.113 MWh, što je, kažu u HEP-u, visoki porast od 1.014 MWh u odnosu na dotadašnji ovosezonski rekord postignut u petak, 9. siječnja.

Najveće satno opterećenje zabilježeno je jučer u 18. satu i iznosilo je 3.003 megavata (MW), što je 31 MW više u odnosu na prošli petak, kažu u HEP-u. Poručuju i kako HEP-ov elektroenergetski sustav funkcionira stabilno.

"Hrvatska elektroprivreda ima dovoljno energenata i dovoljne količine ugovorene električne energije iz uvoza te tehnički spremna postrojenja da zadovolji sadašnje hrvatske potrebe za električnom energijom, a i dovoljno rezervi u slučaju daljnjeg porasta potrošnje električne energije.

Stoga i u buduće očekujemo urednu opskrbu električnom energijom svih kupaca u Republici Hrvatskoj", izjavio je za Hinu glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić.

Ističe kako ne očekuju veće probleme ni što se tiče isporuke toplinske energije sve dok se HEP-u bude isporučivala bar minimalna količina plina odnosno tzv. tehnički minimum.

"Zaliha alternativnog goriva imamo dovoljno i nije ih problem nadopuniti te ne očekujemo poteškoće u opskrbi naših kupaca toplinskom energijom", kažu u HEP-u.

Iz HEP-a također napominju da se potrebe kupaca električne energije zadovoljavaju proizvodnjom iz vlastitih izvora i dijelom iz uvoza. 14 pTako je i sada u isporuci električne energije udio hidroelektrana 34 posto, osto udio je Nuklearne elektrane Krško, 26 posto tekućih goriva, 11 posto ugljen i 15 posto uvoz, navode iz HEP-a napominjući kako se ti odnosi stalno mijenjaju ovisno o raznim čimbenicima kao što je primjerice dostupnost pojedinog energenta, njegova cijena, raspoloživost postrojenja, itd.