BIVŠI PREMIJER I NOVI PREDSJEDNIK

Što je Sanader došapnuo Josipoviću?

18.02.2010 u 21:39

Bionic
Reading

Nakon što je malo iza podneva svečano prisegnuo za predsjednika Republike, Ivo Josipović večeras se javnosti obratio i na sve tri nacionalne televizije, RTL-u, Novoj TV i HTV-u, izrazivši uvjerenje u partnerski odnos s Vladom u ostvarenju ciljeva koje je naveo u svom inauguracijskom govoru - pravednije i gospodarski naprednije hrvatsko društvo

Upitan što mu je, nakon inauguracije, poručio bivši premijer Ivo Sanader, Josipović je odgovorio da mu je Sanader poželio uspješan mandat te da postigne ciljeve koje je spominjao u svom govoru.

'Vladu sam dosta kritizirao, vrijeme je da radimo zajedno', poručio je Josipović s Pantovčaka, u prvim televizijskim intervjuima nakon što je u svom novom uredu proveo prvih nekoliko sati. 'Vladin uspjeh je i moj uspjeh, a moj uspjeh je i Vladin uspjeh', dodao je.

Vrabec Mojzeš ipak na Pantovčaku

Iako je napomenuo da će svoje savjetnike predstaviti sutra nakonferenciji za novinare, Josipović je ipak potvrdio da će, kaopredsjednikove savjetnike za unutarnju politiku te nacionalnusigurnost, na Pantovčaku zadržati Sinišu Tatalovića i Sašu Perkovića.

Njegovasavjetnica za društvene djelatnosti bit će novinarka i urednica Radija101 Zrinka Vrabec Mojzeš, veleposlanik Joško Paro savjetovat će ga uvanjskoj politici, a predstojnik njegova ureda bit će Joško Klisović.

Josipovićje potvrdio da u Uredu neće biti Marko Rakar, i to zato što je državidužan više od milijun kuna poreza i doprinosa, a budući da nitko tko jedužan porez ne može biti državni dužnosnik.


Josipović je najavio da će već sutra, prvog službenog radnog dana u mandatu, održati sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor od kojega očekuje 'uspostavu kanala komunikacije' za daljnju suradnju kao temelja budućeg zajedničkog rada na rješavanju ključnih državnih problema.

Iako svjestan tih problema, na početku svoga mandata kani širiti vjeru u optimizam, u postojanje "elementarne svijesti da nema izlaska iz krize ako ne radimo zajedno', te da borba protiv korupcije treba biti beskompromisna, bez aferaštva i spektakla, već visoko profesionalna i s konkretnim rezultatima.

Naglasio je kako će ova godina za građane 'zasigurno biti teška', ali i izrazio nadu da će donijeti i put oporavka, te da će Hrvatska završiti pregovore o ulasku u EU, dakle provesti ključne reforme. Kao godinu ulaska u EU vidi 2012.

Predsjednik Josipović inauguraciju je doživio kao emotivno i nezaboravno iskustvo, rekavši da je njegova obitelj bila vrlo uzbuđena tim događajem, ali i ponosna. Inauguracijski je govor, kaže, sam pisao, želeći njime ukazati na ozbiljnost situacije, ciljeve i probleme, ali i optimizam i potrebu promjena u hrvatskom društvu koje su, ističe, nužne za izlazak iz krize i stvaranje pravednijeg društva.

Izrazio je žaljenje što inauguraciji nije nazočio predsjednik Srbije Boris Tadić te činjenicom da ta država nije na Markov trg poslala svoga predstavnika, ponovivši da na Srbiju gleda kao na važnog partnera u jačanju dobrosusjedskih odnosa u regiji. 'Šteta, bila je to prilika za dobar početak', rekao je, dodavši da takav potez Srbije ne smatra neprijateljskim prema Hrvatskoj i njemu osobno, ali i istaknuo da Srbija mora shvatiti kako ne može sve sagledavati samo kroz svoje prilike, u konkretnom slučaju one vezane uz priznanje Kosova.

Josipović ne smatra problemom pravo dijaspore da glasuje na hrvatskim izborima i to pravo ne bi ukidao, već problemom drži zlouporabu tog prava koja je opterećivala dosadašnje izbore, a koju valja spriječiti.