NA MARKOVOM TRGU

Ivo Josipović svečano prisegnuo!

18.02.2010 u 10:52

Bionic
Reading

U 11.30 na Markov trg stigao je donedavni premijer Ivo Sanader, i to u društvu bivših HDZ-ovih predsjednika Vlade Nikice Valentića i Franje Gregurića, smješteni su u trećem redu, zdesna mu sjedi Gregurić, a slijeva Goran Granić. Ispred njih sjedili su Zoran Milanović i Radimir Čačić te tajnica Vlade

Tri minute prije 12 sati stigli su suci Ustavnog suda pred kojima će Ivo Josipović položiti predsjedničku prisegu. Na Markov trg već su pristigli predsjednik Sabora Luka Bebić, predsjednik uprave T-HT-a Ivica Mudrinić, predsjednički kandidat i predstavnik obitelji prvog predsjednika Hrvatske Miroslav Tuđman, predsjednik HSS-a Josip Friščić, aktivistica i glumica Urša Raukar, 'predstavnici estrade' Tonći Huljić, Zrinko Tutić, Urban i Matija Dedić, šef Nove TV Siniša Svilan i dizajner Josipovićeve kampanje Davor Bruketa. U 11.45 stigao je i ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt.

Mjesta u prvim redovima sačuvana su za hrvatski državni vrh i visoke strane dužnosnike koji su najavili svoj dolazak, a otkazali su ga Alena Gajduškova koja je zakasnila na avion te potpredsjednik Senata Češke Republike i Štefan Fuele, povjerenik EU-a za proširenje, koji će kasnije, nakon inauguracije imati bilateralni susret s Josipovićem.

Iz protokola smo dobili redoslijed izlazaka dužnosnika RH iz Sabora i Vlade i zauzimanja mjesta u gledalištu. Prvi dolaze, u 11.15, mediji i sindikati te nevladnine

organizacije, zatim braniteljske udruge i članovi DIP-a, rektori i lokalni čelnici. U 11.20 predviđen je dolazak zastupnika Hrvatskog sabora, župana, državnih tajnica i predsjedničkih kandidata te sudskih dužnosnika. U 11.25 dolaze bivši predsjednici Vlade i Sabora, ministri u 11.35, potpredsjednici Vlade i Sabora te predsjednik Vrhovnog suda.

Dolazak protukandidata iz drugog kruga predsjedničkih izbora Milana Bandića predviđen je u 11.35, a u 11.45 trebali bi doći premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić.

Suci Ustavnog suda izlaze točno u podne, a u 12 sati i jednu minutu predsjednik s obitelji. Josipović se zatim rukuje s predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec te kreće izvođenje nacionalne himne, u izvedbi zbora Ivan Goran Kovačić. 

Prema protokolu inauguracije, predsjednik Josipović je u 12.06 izgovara tekst prisege, a u 12.10 sati obratio se naciji. Predsjednik Stipe Mesić i supruga Milka prvi mu čestitaju u 12.20 sati, nakon čega slijedi kulturno-umjetnički program koji izvodi SKUD Ivan Goran Kovačić.

Slijede čestitke uzvanika te ručak u 13 sati, u Palači Dverce.

U 17 predsjednici Josipović i Mesić obavit će primopredaju Ureda predsjednika na Pantovčaku.