Hrvatska PROSVJED PRED OSJEČKOM PIVOVAROM

Matijašević zaprijetio štrajkom i tužbom

Nakon što mu Ivan Komak, većinski vlasnik i predsjednik uprave Osječke pivovare nije dopustio ulazak u tvornički krug na glavni ulaz, predsjednik HUS-a Ozren Matijašević pozvao je radnike Pivovare i članove svoga sindikata kako bi im priopćio što namjerava poduzeti protiv njihova direktora

Stojeći s ulične strane porte, najavio im je da će kao član Upravnog odbora HFP-a podržati podizanje tužbe protiv Komaka za povrat 48 posto dionica koje smatra da pripadaju Hrvatskom fondu za privatizaciju, čime bi sadašnji većinski vlasnik izgubio tu poziciju.

'Najavljujem i pokretanje štrajka zbog odugovlačenja potpisivanja novog kolektivnog ugovora kojim uprava Osječke pivovare namjerava smanjiti prava zaposlenika i donijeti novu sistematizaciju radnih mjesta s kojom se mi ne slažemo', grmio je Matijašević s uličnog pločnika okrenut prema 70-ak radnika okupljenih unutar tvorničke ograde.


Obrušio se i na konkurentski sindikat PPDIV-a, čiji je čelnik s upravom postigao sporazum o novom kolektivnom ugovoru jer stari je istekao prije nekoliko mjeseci. Predsjednika regionalnog PPDIV-a Šimu Oreškovića optužio je da štiti Komakove interese jer im je odmah nakon osnivanja odobrio pozajmicu od 19.600 kuna, dok je podružnici HUS-a nije odobrio.

'Pozajmicu uredno vraćamo i tu nema ništa sporno, a mene nitko nije kupio ni za mnogo veće iznose i pogodnosti koje su mi nudili', rekao nam je Orešković i pojasnio da prijedlog novog kolektivnog ugovora sadrži najviše standarde zaštite radnika.
'Uprava nudi otpremnine do najviše 108.000 kuna, očuvanje postojeće razine plaća, isplatu regresa, božićnica, uskrsnica, naknada za prijevoz i topli obrok te drugih pogodnosti, a sistematizacija radnih mjesta ionako spada u nadležnost uprave, o čemu je ona voljna razgovarati s predstavnicima sindikata', ističe Orešković.

Matijašević je Komaka pred radnicima ponovno prikazao kao neodgovornog vlasnika i direktora, protiv kojega se vodi više kaznenih postupaka zbog pronevjere, prijevare u gospodarskom poslovanju i sklapanja štetnog ugovora. Od jednoga je postupka Državno odvjetništvo u međuvremenu odustalo, no niti jedan postupak ne dovodi u pitanje Komakov vlasnički ili upravljački položaj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još