ZAKON O PREBIVALIŠTU

'Hrvati iz BiH, okrenite se Sarajevu, a ne Zagrebu!'

18.02.2010 u 07:30

Bionic
Reading

Promjene zakona o prebivalištu i boravištu i dalje uznemiruju duhove među Hrvatima u Bosni i Hercegovini, koji žive u strahu da ih se službeni Zagreb odriče. S druge strane čuju se pak glasovi da bi se Hrvati iz BiH trebali okrenuti Sarajevu kao glavnom gradu države u kojoj žive

Posljednja kritika upućena na adresu hrvatske Vlade došla je od hrvatskih i bosanskih biskupa, koji su rekli da su promjene Zakona diskriminirajuće i tjeraju Hrvate na novi egzodus iz BiH.

Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, smatra da je razlog takve pomutnje oko novog zakona to što se godinama vodi kriva politika, što se mnogim bosanskohercegovačkim Hrvatima govori da im je glavni grad Zagreb, a ne Sarajevo, te se tako namjerno zaboravlja da su to dvije međunarodno priznate države.

'Naravno, nije se lako trijezniti. Od RH treba tražiti pomoć, ali ne treba se ona brinuti za sve što se tiče bosanskohercegovačkih Hrvata. Pa to je dužna BiH! No, još mnogi 'politički Hrvati' ne prihvaćaju BiH kao svoju državu. Moraju se srediti odnosi, pa i popisi, da se ne zavaravaju ljudi, što prije, to bolje', smatra Topić.

Hrvatski sabor bi ubrzo trebao glasovati o novom Zakonu o prebivalištu i boravištu

Na pitanje kako komentira stav Katoličke crkve koja je ujedinjeno ustala protiv promjene ovoga ustava, Topić odgovara: 'Crkvu je strah, a valjda bi trebao biti i svakog normalnog Hrvata, da to ne bude poticaj novom iseljavanju Hrvata iz BiH. Tu Hrvatska mora odigrati pozitivnu ulogu da se ovo riješi na što bolji način. Dakle, treba ljudima reći, i to je za većinu, po mom sudu, najvažnije, da neće doći u pitanje stečena prava, a to znači: dvojno državljanstvo, redovne i vojne mirovine itd. A kad je u pitanju, primjerice, doplatak, može se i to srediti jer je, vjerujem, i Hrvatskoj u interesu da se rađa što više Hrvata 'ma gdje bili', pogotovo u BiH, jer ionako se uvijek od npr. četvero djece iz BiH, dvoje selilo u RH. Hrvatska treba jasno riječju i djelom pokazati i u ovom slučaju da je njezin strateški interes opstanak Hrvata u BiH i osobno smatram da će Hrvatska time više profitirati nego da se oni sada presele u Hrvatsku.'

Glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar kaže da se nada da Zakon o prebivalištu neće dovesti u pitanje legalno stečena prava Hrvata iz BiH ni ikoga drugoga te da neće biti diskriminirajući prema nikome.

U HDZ-u 1990 shvaćaju potrebu Vlade da se regulira to pitanje. 'Nismo pristaše panike koja se stvara po ovom pitanju', rekao nam je Vegar.

Na pitanje kako to da se brkaju pojmovi prebivališta i boravišta s državljanstvom, Vegar kaže da određene političke snage, interesni lobiji i mediji namjerno iskorištavaju situaciju i stvaraju 'odioznost prema Hrvatskoj', ali ih nije želio imenovati.

'Pitanje ustavnog statusa Hrvata nije riješeno. Svjesni smo da je do toga došlo spletom jačih snaga koje su kreirane u Washingtonu i u Daytonu', smatra Vegar.

'Pravna nesigurnost i bijeda u BiH, kojoj su Hrvati kao najmalobrojniji najviše izloženi, jako se osjeća i to može biti katalizator iseljavanja u Hrvatsku u većoj mjeri nego što je to zbog ovoga zakona. U takvoj nezdravoj atmosferi ljudi su skloniji vjerovati donosiocima loših vijesti', dodaje Vegar.

Salmir Kaplan, glasnogovornik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine(SDA), prenio nam je stav predsjednik stranke Sulejmana Tihića koji kaže da ovaj prijedlog promjene zakona ne ide na štetu Hrvata u BiH, nego naprotiv - na ovaj način se pomaže Hrvatima u BiH jer se 'prestaje s lažnim pričama i nerealnim politikama'.

'Na ovaj način se Hrvatima u BiH poručuje da svoju sreću i prostor trebaju tražiti unutar BiH, a ne u Zagrebu', kaže Kaplan.

Rajko Vasić izvršni tajnik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), inače vladajuće u Republici Srpskoj, kaže da je zakonsko reguliranje prebivališta u Republici Hrvatskoj unutrašnja stvar države i da u to ne bi trebao ulaziti nitko iz BiH.

'Ono što je važno u svemu tome jest politička, nacionalna i ljudska potreba da se nekim zakonskim izmjenama Hrvati iz BiH, a što se nas tiče, posebno iz Republike Srpske, ne navedu ili povoljnostima ne 'prisile' na iseljavanje i odjavljivanje. Koliko god su uvjeti za život teški, u pogledu zapošljavanja ili perspektiva, vrlo je važno da Hrvati ostanu u BiH i u Republici Srpskoj', smatra Vasić. ’Naša politička djelatnost je takva i kad su u pitanju Srbi, te se zato borimo za opstanak Republike Srpske', objašnjava on te predlaže i hrvatsku teritorijalno-političku cjelinu u BiH upravo zbog opstanka Hrvata.

’Dakle, SNSD ostanak Hrvata u BiH smatra primarnim ciljem i sve zakonske kriterije treba podrediti tome. Naravno, ne mislimo da treba odustati od povratka Hrvata i drugih. Ali tu BiH i Republika Srpska ne mogu same učiniti mnogo’, zaključio je Vasić.