PICULA ODBACUJE OPTUŽBE

'Prijava protiv mene je na staklenim nogama'

Bionic
Reading

Bivši velikogorički gradonačelnik, SDP-ovac Tonino Picula opet se našao pod istragom. Naime, policija ga sumnjiči da je oštetio gradski proračun Velike Gorice te za sklapanje štetnog ugovora

Policija kaže da je Picula iz gradskog proračuna u veljači prošle godine pozajmio 676.000 kuna Televiziji Velika Gorica, u kojoj je Grad vlasnik 23,25 posto udjela. Novac i dalje nije vraćen.

Piculu policija sumnjiči i da je poticao bivšeg direktora velikogoričke gradske tvrtke Vodoopskrba da TVG-u posudi pola milijuna kuna, što također još nije vraćeno. Policija tvrdi da je Picula direktora te nove televizijske postaje uputio da od Gradskog poglavarstva zatraži kratkoročnu pozajmicu, piše Hina.

Dražen Barišić


Bivšega gradonačelnika sedmog po veličini grada u Hrvatskoj u tom se slučaju tereti za nesavjestan rad u službi jer je postupao suprotno odredbi Zakona o proračunu kojom je propisano korištenje proračunskog novca po načelima dobroga financijskog upravljanja, a posebno u skladu s načelima ekonomičnosti, učinkovitosti i djelatnosti. Za nesavjestan rad u službi Kaznenim zakonom propisana je novčana kazna ili zatvorska kazna do tri godine.

No, Piculu se tereti i da je kao odgovorna osoba Skupštine društva TVG-a uputio direktora TVG-a da pola milijuna kuna zatraži i od gradske tvrtke Vodoopskrbe. Na njegov je poticaj, sumnja policija, tadašnji direktor Vodoopskrbe odobrio pozajmicu, također na rok od pola godine. Pozajmica je isplaćena 9. ožujka prošle godine, no do danas nije vraćena.

Protiv bivšeg direktora te tvrtke podnesena je kaznena prijava zbog sklapanja štetnog ugovora, a protiv Picule, inače i saborskog zastupnika, prijava za poticanje na to kazneno djelo.

Picula: To je sve na staklenim nogama

Prijava policiji bila je anonimna. Ni Tonino Picula ne zna tko bi ga mogao prijaviti. 'Ne znam od koga dolazi prijava, no činjenica da je anonimna govori o motivima onih koji su me prijavili', kazao je za tportal Picula.

Kaže da se čudi da ga policija tereti za neodgovorno ponašanje prema gradskom proračunu s obzirom na to da je, kako kaže, '2005, kada je došao na vlast, zatekao minus od 17 milijuna kuna. Kada sam 2009. otišao s vlasti, gradski proračun je bio u plusu 22 milijuna kuna.'

No, Picula lopticu prebacuje na novog gradonačelnika HDZ-ovca Dražena Barišića. Kaže da je protiv njega podnesena kaznena prijava te da je Barišić prijavljen Odboru za sukob interesa.

Barišić je kao gradonačelnik postao i predsjednik skupštine dioničkog društva TVG-a. 'On je osnivač TV Turopolje, televizijske postaje koja je konkurentska Televiziji Velike Gorice. On svojim postupcima nastoji ugušiti gradsku televiziju jer traži povrat duga, iako zna da TVG nema novaca jer radi tek kratko vrijeme', pojasnio je Picula.

'Ta je prijava na staklenim nogama. Ako DORH i podigne optužnicu, bit će zanimljivo pratiti proces', zaključio je.