SLATKI ŽIVOT BIVŠEG PREDSJEDNIKA

Mesić planira i dalje putovati po svijetu

17.02.2010 u 12:10

Bionic
Reading

Premda je tijekom svojih dvaju predsjedničkih mandata puno putovao, uglavnom po više ili manje egzotičnim zemljama, Stjepan Mesić nakon sutrašnjeg odlaska u mirovinu planira putovati još i više

Kalendar obveza popunjen mu je za nekoliko mjeseci unaprijed. 'O, da, imam već dosta poziva za putovanja. U Kinu, Libiju, Iran, ali i za mnogobrojna predavanja u Europi i regiji. Naravno da je sada situacija drukčija, ali pažljivo ću razmotriti svaku ponudu da bih odlaskom nekamo bio siguran da i dalje radim u korist Hrvatskoj', odgovorio je Mesić na upit Večernjeg lista. Iako nema predviđen budžet za putovanja, Mesić smatra da će oni koji ga zovu predvidjeti stavku za to.

Mesić će, kada ne putuje, dane provoditi u svojoj obnovljenoj rezidenciji u Grškovićevoj ulici. Imat će osobnu tajnicu, a s Pantovčaka može povesti dva savjetnika. Za sada je potvrđeno da će mu Tomislav Jakić, dosadašnji savjetnik za vanjsku politiku, biti pomoćnik.

Mesić se planira sastajati i s bivšim dužnosnicima i državnicima; tako se već sastao s bivšim povjerenikom za BiH Schwarz-Schillingom. Namjerava se angažirati u radu Madridskog kluba koji okuplja bivše predsjednike.

Mesić čeka dovršavanje knjige o sebi, igranje golfa, što mu je najdraži hobi, i druženje s obitelji. Moguće je i da će se i aktivnije uključiti u politički život ako na scenu stupi tzv. treći blok, uz HDZ i SDP.Što se tiče financijske strane priče, Mesić se itekako treba veseliti mirovini, jer će nakon plaće od 20,5 tisuća kuna imati tek dvije tisuće kuna nižu mirovinu, tj. 18.487,59 kuna, što je osam i pol prosječnih hrvatskih mirovina.