Hrvatska DANAS GENERALNA PROBA

Sve je spremno za inauguraciju

Sve je spremno za inauguraciju izabranog predsjednika Ive Josipovića koja će početi sutra u podne na zagrebačkom Markovu trgu, a prisustvovat će joj deset šefova država iz regije i srednje Europe, izaslanstva devet organizacija, sedamdeset državnih izaslanstva, predstavnici političkog, vjerskog i društvenog života zemlje te brojni građani

Sama svečanost počinje u 11 sati i 55 minuta, a nakon što Grički top označi podne i prestanu zvoniti zvona crkve Sv. Marka hrvatsku himnu 'Lijepa naša' izvest će Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i dječji zbor Zvjezdice.

Tko sve dolazi?

Na svečanosti će, prema najavama, biti predsjednici Mađarske, Albanije, Slovenije, Poljske, Makedonije, Kosova, Bugarske, Slovačke, Crne Gore i BiH (predsjedavajući Predsjedništva), a među izaslanstvima su ona OESS-a, UNDP-a, UNICEF-a, UNHCR-a i Svjetske banke.

Austrijski predsjednik Heinz Fisher zbog nepoznatih je razloga otkazao svoj dolazak. 'Doći će i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, neki njemački državni tajnik, alžirski predsjednik parlamenta, predsjednik španjolskog senata, jedan od zamjenika američke državne tajnice Hillary Clinton.

Iz Rusije će stići zamjenik Dume, a iz Češke potpredsjednica parlamenta. Europsku uniju predstavljati će Štefan Fuele, povjerenik za proširenje, doznaje tportal iz Ureda predsjednika.


Ispred crkve postavljena je montažna pozornica ukrašena cvijećem, a s lijeve i desne strane okružena hrvatskim zastavama. Ivo Josipović i njegova supruga Tatjana prema pozornici dolaze iz smjera Ćirilometodske ulice, a posljednji na inauguraciju dolazi sadašnji predsjednik Stjepan Mesić sa suprugom Milkom. Prije nego što zauzme mjesto u prvome redu gledališta, Mesić će kao vrhovni zapovjednik posljednji put proći kraj postrojenih vojnika Počasne zaštitne bojne.

Na pozornici će biti suci Ustavnoga suda na čelu s predsjednicom Jasnom Omejec i novoizabrani predsjednik Josipović sa suprugom Tatjanom. Na stolu koji se nalazi na pozornici novi će predsjednik potpisati svečanu prisegu, a postavljena je i govornica na kojoj se nalazi Ustav na koji Josipović priseže.

Novi predsjednik svojom čašću priseže da će dužnost predsjednika Republike obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana, da će se držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavno-pravnog poretka, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.

Josipović prisegu završava riječima 'Tako mi Bog pomogao', a potom slijedi inauguracijski govor novoga predsjednika. Inauguracija završava trima pjesmama iz hrvatske zborske baštine: 'Crn bel' Igora Kuljerića, 'Voda zvira' Josipa Štolcera Slavenskog i 'Zahvalnicom' Franje Dugana mlađeg.

Nakon ceremonije Josipović će šefove država primiti u palači Dverce na svečanom ručku, a kao novi predsjednik s njima će održati prve, kratke bilateralne susrete. Inauguraciju prati 200-tinjak domaćih i stranih novinara i fotoreportera.

Svečanost osiguravaju jake policijske snage, a na snazi je i posebna prometna regulacija na zagrebačkom Gornjem gradu. Danas će se u podne na Markovu trgu održati i generalna proba inauguracije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još