VIŠEMILIJUNSKI GUBICI

HRT-ov Orfej mora u stečaj

16.02.2010 u 19:41

Bionic
Reading

Na skupštini HRT-ove tvrtke kćeri Orfej odlučeno je da će zbog loših poslovnih rezultata nad njom bit pokrenut stečaj. Od direktora Orfeja Željka Mesara zatraženo je da započne taj postupak, a naloženo mu je i da Orfej izađe iz novoosnovane tvrtke Arena poslovno upravljanje, koja se javila na treći natječaj za upravljanje najvećom zagrebačkom dvoranom

Uz HRT-ovu tvrtku kćer, udio u njoj imaju Da! i Dialogos – tvrtke kćeri Digitel komunikacija Ingra i Intel, njezina tvrtka kćer. Orfejev udio iznosi pet posto, a v. d. ravnateljstvo kuće kada ga je dobilo ugovor na uvid procijenilo je da je riječ o lošem poslovnom potezu.

Što će biti s petnaest zaposlenih u Orfeju i poslovnim prostorom centru Zagreba, za sada nije poznato, ali bi se nešto više moglo znati sljedećeg tjedna za kada je zakazan nastavak skupštine.

Neslužbeno doznajemo da je stečaj pokrenut zbog višemilijunskih gubitaka koji su se akumulirali proteklih godina, a kap koja je prelila čašu bilo je saznanje da je direktor Mesar potpisao ugovor o ulasku u konzorcij ne obavijestivši o tome, barem tako na HRT-u tvrde, ni bivše, a ni sadašnje v. d. Ravnateljstvo.

Hoće li se izlazak iz konzorcija reflektirati i na posao oko upravljanja Arenom, tek treba vidjeti, jer gradsko povjerenstvo koje bi trebalo donijeti odluku hoće li Arena poslovno upravljanje dobiti posao je stalno isticalo da je iznimno važno da je TV kuća u igri.

'Teško mi je komentirati što će se dogoditi. To je unutarnja stvar konzorcija. Nama je bitno da televizija bude unutra i mislim da je to bio dobar posao za njih. Povjerenstvo se trebalo sastati jučer, ali je zbog bolesti dvaju članova sastanak prebačen za četvrtak. Tada ćemo znati što ćemo i kako dalje i kada ćemo i hoćemo li predstavnike konzorcija pozvati na razgovor', kazao je direktor Arene Zagreb Zdenko Antunović

Od Tome Ricova, direktora Arene poslovno upravljanje, dobili smo priopćenje u kojem stoji: 'Istupanje Orfeja iz vlasništva APU ne donosi nikakve konsekvence za ispravnost natječaja, niti utječe na kompetencije ponuditelja. Svi poslovi koji su eventualno trebali biti obavljani kroz Orfej, bit će obavljani kroz neki drugi pravni subjekt.'

Drugim riječima, posao koji je trebao obavljati Orfej trebala bi obavljati neka druga produkcijska kuća. Pitanje je samo ako ne bude televizijska hoće li to zadovoljiti povjerenstvo koje će u konačnici dati svoj blagoslov.