'LIZISTRATA' U RIJEČKOM HNK

Torta penis ne uzbuđuje saborske zastupnike

17.02.2010 u 07:30

Bionic
Reading

Saborskim zastupnicima uglavnom ne smeta šala na njihov račun te plakati na kojima je prikazana marcipanska torta u obliku penisa kojima se najavljuje komedija 'Lizistrata' u riječkom HNK Ivana pl. Zajca

U pokušajima da im približimo o čemu se radi, naišli smo na neočekivane probleme poput apsolutnog nepoznavanja toga što je to marcipan, do smetanja u vožnji našim saborskim zastupnicima, a ne bismo željeli da im se ne daj bože nešto dogodi ili da plate kaznu.

Saborski zastupnik SDP Nenad Stazić upoznat je s Aristofanovim djelom.

'Koliko je meni poznato, Lizistrata govorio o ženama koje svojim muževima uskraćuju spolne odnose kako bi ih odgovorile od ratovanja', objašnjava Stazić.

On je mišljenja da se falus može upotrebljavati na plakatu za predstavu, jer je to opravdano njezinim sadržajem. 'Da se za predstave Hamleta ili Macbetha stavlja falus na plakate, to onda ne bi bilo opravdano, ali ova predstava govori baš o tome. Je li ukusno ili neukusno, ja to ne znam. Sjetit ćete se da i su i slikari poput Vjekoslava Šuteja prikazivali faluse. On je radio falusoidne cvjetove. Nekad je to umjetnost, a nekada nije - pitanje je i tko to radi. Sam prikaz akta može biti pornografija i umjetnost', rezonira Stazić.

Ivan Jarnjak
potpredsjednik Sabora kaže da mu je teško to komentirati, jer nije vidio plakat za predstavu.'Teško mi je reći i opisati vizije umjetnika kada nisam vidio. Trebao bi prvo vidjeti pa onda komentirati', rekao je Jarnjak.

Saborska zastupnica HSS-a također nije upoznata s predstavom kojoj se na udaru našao Sabor pa smo joj morali opisati kako izgleda plakat. 'Ali ako je predstava najavljena onako kako ste vi rekli, onda to dovoljno govori o samim autorima predstave i plakata', rekla je Marijana Petir.

Nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar nije znao što je to marcipan. Kada smo riješili slastičarske pojmove, Lesar je samo kratko rekao: 'To je stvar umjetničkog izražavanja i kazališne kritike, a ne mene kao političara.'
Saborska zastupnica Vesna Buterin iz Rijeke rekla je da nije vidjela plakate (iako je grad preplavljen njima, op. a) i da ne zna ništa o tome, da vozi, da ne može sada pričati pa da nazovemo kasnije. Kasnije smo je nazvali, ali nam se javljala samo telefonska sekretarica.

Druga saborska zastupnica HDZ-a Ivanka Roksandić kaže da nije iz Rijeke niti zna o čemu se radi u predstavi. Na naše inzistiranje da je zovemo kao članicu saborskog odbora za znanost, obrazovanje i kulturu te profesoricu hrvatskog jezika i književnosti, zastupnica Roksandić rekla je da ako se radi o plakatu kakvog smo joj mi opisali, onda je to zasigurno smeta. 'Stvarno se pretjeralo s ismijavanjem nas saborskih zastupnika koji pošteno radimo svoj posao', poručila je ona.

Ni Damir Kajin iz IDS-a nije znao za predstavu koja se odigrava u njegovoj izbornoj jedinici.
'Niti me smeta niti me pogađa ni tangira njezino odigravanje. Imali smo ovih dana u Baderni kod Poreča još ekstremniji slučaj gdje su komunalni redari skidali falus s fašnika. Ako je sve zlo u tome, neka bude što više fašnika i što više takvih predstava', zaključio je Kajin na kraju.