GAMULIN-RAUKAR

'Ovo je medijski linč za zastrašivanje ljudi'

15.02.2010 u 15:46

Bionic
Reading

Nakon što je Jutarnji list danas objavio članak 'I oni grade na crno', prozvani supružnici Niko Gamulin i Urša Raukar tvrde da nije riječ samo o medijskom napadu na njih, već i na inicijativu za spas Varšavske ulice i udruge Pravo na grad i Zelena akcija

'Tu se ne radi ni o kakvoj dozvoli za garažu. Radi se o napadu na dvoje ljudi koji su se angažirali u sprečavanju prave devastacije grada. Njih se pokušava oblatiti ne birajući sredstva', kazao je Zoran Pusić predsjednik Građanske udruge za ljudska prava. Tvrdi kako je članak da je garaža bračnog para Gamulin - Raukar sagrađena protupravno jasna poruka građanima kako će se provesti ako kritiziraju moćnike', kazao je Pusić te novinare prozvao zbog korumpiranosti. 'Ovo je sramota za novinarstvo', zaključio je Pusić.

Iako je bio prisutan na konferenciji za medije, na kojoj je bio velik broj novinara, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka nije ustao u obranu onih koje bi trebao zastupati.

Urbanist Niko Gamulin novinarima je predočio presliku lokacijske dozvole za garažu obiteljske kuće u Bosanskoj ulici u Zagrebu koja je izgrađena 1924. godine i spada u kulturno dobro. Kaže da mu za izgradnju sporne garaže 2002. godine nije bila potrebna građevinska dozvola, već samo lokacijska.

Novinar Jutarnjeg lista kaže da Gamulin nije dobio odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Zagreba. Gamulin pak tvrdi da je iz gradskog Ureda za graditeljstvo čiji je pročelnik danas Davor Jelavić 'potvrđeno da sve što je priložio za izdavanje lokacijske dozvole u redu'.

Gamulin je naglasio da pročelnik Jelavić očito ne pozna problematiku izgradnje jedne garaže. 'Kako onda može biti kompetentan za projekt poput Cvjetnog?', upitao je.

Njegova supruga, glumica Urša Raukar bila je nešto oštrija te je otvoreno zatražila Jelavićevu ostavku i kazala da će protiv Jutarnjeg lista poduzeti sve moguće pravne korake. Ne isključuju ni prijavu novinara Jutarnjeg lista Vijeću časti HND-a. Požalila se da prosvjedi i uhićenje prosvjednika nije bilo na naslovnici Jutarnjeg lista, za razliku od priče o garaži.

'I da smo garažu sagradili bespravno, to ne može opravdati devastaciju Zagreba i skrenuti pozornost s problema', rekla je Raukar.
'Ostaje problem žderanja javnog prostora od strane krupnog kapitala u sprezi s politikom', zaključila je.